Evropska sonda sletela na kometu!

Izvor: VOA, 12.Nov.2014, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska sonda sletela na kometu!

Evropska svemirska agencija ostvarila je istorijski uspeh kada je njena robotska sonda sletela na kometu udaljenu od Zemlje oko 500 miliona kilometara.

Direktor ESA-e, Tomas Rajter, izjavio je da je istorijsko, prvo sletanje na kometu obavljeno u nastojanju da se pronadje odgovor na pitanja o nastanku svemira.

"Cilj je, naravno, da se otključaju tajne skrivene u ledenom kovčegu sa blagom, starom 4,6 milijardi godina, da se proučio njegov sastav i istorija, pri čemu >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << ćemo tražiti i tragove o svom nastanku."

Sonda nazvana “File” sletela je na kometu 67 P “Čurjumov-Gerasimenko” sedam sati pošto se odvojila od svog matičnog svemirskog broda Rozeta, koji je robotsku laboratoriju transportovao do najdalje tačke sunčevog sistema. Sletanje na kometu je vrhunac 10-godišnjeg, šest milijardi kilometara dugog putovanja robotske sonde od Zemlje.

Rozeta je morala da tri puta obidje Zemlju i jednom Mars da bi razvila dovoljnu brzinu kako bi stigla do komete, što je postigla u avgustu. Svemirska letelica je od tada obilazila oko komete. Misija je smatrana rizičnom zbog nepoznate površine komete i problema sa sistemom koji je trebalo da učvrsti robota i spreči njegovo odbijanje od komete nazad u svemir. Saopštavajući da je sletanje uspešno obavljeno, ESA je dodala da se sonda, pomoću harpuna, pričvrstila za površinu komete.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.