Dva veka ruske nauke u novom digitalnom životu

Izvor: Vostok.rs, 29.Jun.2017, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva veka ruske nauke u novom digitalnom životu

Dizajner i preduzetnik Dmitrij Devin, osnivač sajta Thngs, veruje da je očuvanje podataka o materijalnom svetu ključ za očuvanje samog znanja. „Thngs je fizička memorija čovečanstva, memorija naše prošlosti i sadašnjosti“, napisao je Devin na svom veb sajtu. „Ali stvari se kvare, lome, i vremenom nestaju. Ako sačuvamo informaciju o njoj, sačuvaćemo i samu stvar.“

Svi izumi imaju svoju stranicu sa opisom, fotografskim i video materijalom, tekstualnim fajlovima koje svako može da popunjava ili menja. Devin kaže da njegov sajt daje mogućnost da se digitalno jednom materijalizuje.

Takođe govori da je uvek maštao da napravi nešto značajno, nešto od velike važnosti, ali da ujedno bude i zabavno i lepo. Njegov poslednji projekat „Rusija pravi sama“ je mogućnost da se sačuva na stotine objekata iz kolekcije moskovskog Politehničkog muzeja, jednog od nastarijih muzeja tehnologije i nauke u svetu.

„Radimo na svojevrsnoj Vikipediji izuma već više od dve godine“, kaže Devin. „Specijalizovali smo se na vizuelnoj digitalizaciji za muzeje, na to da damo punu predstavu o nekom predmetu. Ovo nije naš prvi projekat za Politehnički muzej, a pre par meseci smo 'izložili' eksponate Sovjetskog svemirskog programa.

„Ruska reč“ vam predstavlja samo neka od naučnih dostignuća sa sajta Thngs, dok čitavu kolekciju možete naći ovde.  

Prva sovjetska atomska bomba, 1949.
Prva sovjetska atomska bomba RSD-1 / Thngs RDS-1 je prva sovjetska atomska bomba, dužine 3,7 metara, mase 4,6 tona. Bombu bi na potrebnoj deonici njene trajektorije detonirao automatski sistem. Uspešno je isprobana 29. avgusta 1949. godine.  
 
Telegraf Morzea, 1897. Telegraf Morzea / Thngs
 
Elektromehanički uređaj za prenošenje poruka na daljinu pomoću posebnog sistema signala - Morzeove azbuke. Kao sredstvo za prenošenje signala je korišćena bakarna žica.

Robot Sepuljka, 1962. Sepuljka / Thngs
 
Robot koji „radi“ kao vodič ekskurzija po imenu Sepuljka je neka vrsta simbola Politehničkog muzeja u Moskvi. Na glavi ima dekorativnu rešetku poput usta i kreće se na točkovima. Sepuljka postoji u jedinstvenom primerku. Napravio ga je konstruktor Mihail Aleksandrov 1962. godine, a nazvan je u čast poljskog pisca Stanislava Lema i njegovih „objekata nepoznatog porekla“ koji se sreću u knjizi „Četrnaesto putovanje“.

Skafander „Sokol“, 1900 – 2000 Skafander „Sokol“ / Thngs
 
Kosmičko odelo je imalo zadatak da zaštiti kosmonaute od dubokog vakuuma, solarne radijacije, dehermetizacije svemirskog broda. „Sokol“ nije namenjen za izlazak u otvoreni kosmos, ali može da podnese te uslove.

Viktorija Zavjalova,
Ruska reč
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.