Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan kad je poleteo Gagarin

MOSKVA - Danas se u Rusiji obeležava Dan kosmonautike, dan kada je Jurij Gagarin poleteo sa kosmodroma Bajkonur u nebeska prostranstva pre 47 godina, 12. aprila 1961. godine.

Ruski raketronosač je izveo na orbitu oko Zemlje kosmički brod "Vastok" kojim je upravljao prvi kosmonaut Jurij Aleksejevič Gagarin.

Ukazom Prezidijuma Vrhovnog Sovjeta SSSR od devetog aprila 1962. godine, 12.april je postao Dan kosmonautike, a od 1968. godine taj praznik dobija međunarodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << priznanje posle ustanovljenja Svetskog dana avijacije i kosmonautike.

Plan razvoja ruskih kosmodroma

Uoči praznika ruski predsednik Vladimir Putin je na zasedanju saveta bezbednosti RF za pitanja razvoja kosmonautike izjavio je da Rusija mora sebi da obezbedi "sigurna dostup u kosomos, tj. da ima mogućnost sa sopstvene teritorije da izvodi letove različitih namena, od automatskih satelita Zemlje do pilotskih brodova i međuplanetarnih stanica", javila je novinska agencija ItarTass.

On je poručio vladi da pruža stalnu podršku svim aspektima realizacije programa razvoja ruskih kosmodroma, između ostalog, radu na izgradnji novog kosmodroma "Istočni" u Amurskoj oblasti.

Tom prilikom Putin je podsetio da je, deo vlade zadužen za ekonomiju, razmatrao to pitanje i da je zaključeno da se još ove godine daju neophodna sredstva za izgradnju tog velikog kosmičkog objekta.

Kosmička istorija bila bi nezamisliva bez Gagarinovog leta

Jurij Gagarin se rodio devetog marta 1934. godine u porodici kolhoznika Alekseja Gagarina, kao treće dete. Dok je bio mlad, bio je zainteresovan za svemir i planete i maštao je o putovanju svemirom. Završio je Orenburšku vojnu školu i 1960. primljen u prvi odred kosmonauta.

Let prvog kosmonauta trajao je 108 minuta. Posle jednog kruga oko Zemlje aparat za prizemljenje izveo je sletanje u Saratovskoj oblasti. Na visini od nekoliko kilometara Gagarin se katapultirao i meko se prizemio padobranom nedaleko od aparata za sletanje.

Od tada je u kosmosu boravilo 450 kosmonauta iz raznih zemalja sveta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.