Da li ono što naučimo možemo namerno da zaboravimo?

Izvor: Vesti-online.com, 17.Mar.2017, 07:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li ono što naučimo možemo namerno da zaboravimo?

Psiholozi su ispitivali ljude na različite načine, između ostalog dajući parove reči koje je prvo trebalo da nauče, da bi potom dobili zadatak da neke od tih parova pokušaju namerno da zaborave. Ispostavilo se da su ispitanici stvarno lošije pamtili one parove koje su pokušavali da zaborave.

Sprovođeni su i testovi koji su pokazali da ljudi mogu da zaborave i navike koje su stekli tokom ogleda u laboratorijskim ulsovima - recimo, određene pokrete prstima koje su sparivali >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sa izgovaranjem pojedinih reči.

Utvrđeno je i da nakon vremena tokom kojeg ispitanici namerno nisu razmišljali o nekom događaju iz sopstvenog života, nisu uspevali da se prisete svih pojedinosti, piše "Zabavnik".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.