Izvor: Politika, 01.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čudan šestougaonik na Saturnu

Nesvakidašnji geometrijski oblik nije viđen ni na jednoj drugoj planeti

Šta bi na ovo rekao Erih fon Deniken? Na Saturnovom severnom polu primećen je šestugaonik koji ima prečnik od 25.000 kilometara! Ljudi ga sigurno nisu napravili, iako su ga snimili. Svemirska letelica "Kasini" fotografisala je neobični geometrijski oblik, a naučnici iz NASA su izjavili da ništa slično nisu videli ni na jednoj planeti. Čudnovati šestougaonik je gotovo nepomičan, možda je to talas >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji se proteže duboko u atmosferu Saturna.

Dve američke sonde, "vojadžer 1" i "vojadžer 2", uočile su deo ovog sklopa pre gotovo 30 godina, ali zbog ugla pod kojim su snimale nisu mogle da ga obuhvate u celini. Sada je vizuelni i infracrveni spektrometar prvi put uhvatio heksagon, zahvaljujući nizu infracrvenih snimaka u oktobru i novembru 2006. godine, kada se letelica nalazila iznad severnog pola.

Šestougaonik se pruža oko 25.000 kilometara – što je gotovo dvostruki prečnik Zemlje – i izgleda kao područje vedrine u oblacima, najmanje, 75 kilometara iznad površine.

"Neobična struktura tačno smeštena i ima gotovo geometrijski pravilne stranice", kaže Kevin Bejns iz Laboratorije za mlazni pogon u sastavu NASA. "Nikada ništa slično nismo videli ni na jednoj planeti."

U službenoj izjavi navedeno je da bi se moglo raditi o "neobično jakom planetarnom valu koji okružuje planet i spušta se duboko u atmosferu".

Nesvakidašnje pojave opažene su i na južnom polu – oluja nalik uraganu, velika gotovo kao dve trećine Zemlje.

"Zapanjujuće je videti takve razlike na suprotnim krajevima Saturna", objašnjava Bob Braun sa Univerziteta Arizona, koji rukovodi vizuelnim i infracrvenim spektrografskim mapiranjem. "Na južnom polu imamo nešto što izgleda kao uragan sa divovskim središtem, a na severnom ovaj čudan geometrijski oblik."

Heksagon se, za sada, može snimiti samo na infracrvenim talasnim dužinama, jer je na Saturnovoj severnoj hemisferi zima – godišnje doba koje traje 15 godina bez sunčeve svetlosti. S početkom proleća, koje se očekuje za dve godine, stručnjaci će početi da posmatraju ovaj šestougaonik i u vidljivom delu spektra. Hoćemo li tada biti u prilici da gledamo drugačije snimke?

S. V.

[objavljeno: 01.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.