Budućnost robota: androidi će isprintati sebi decu na 3D printeru

Izvor: Vostok.rs, 27.Jan.2014, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budućnost robota: androidi će isprintati sebi decu na 3D printeru

27.01.2014. -

Britanski naučnici su uvereni da će kroz 30 godina roboti moći sami da stvaraju sebi decu, i to potomstvo androida će biti savrešnije od roditelja: pametnije, tehnologičnije i sa naprednijim funkcijama. U kojoj meri su realne tvrdnje inženjera? Na to pitanje odgovaraju ruski stručnjaci i futurolozi.

Rečenica "britanski naučnici su rasvetlili" jednaka je rečenici "o tome čak i vrapci na krovu cvrkuću". Nema mnogo onih, koji veruju u fantastične, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ponekad i besmislene izmišljotine naučnika maglovitog Albiona. Da se podsetimo samo na njihova nedavna «otkrića» o biljkama koje umeju da broje i ružnim ženama koje razaraju mušku jetru samim svojim izgledom. Sada je britanski inženjer, a ujedno i pisac Džordž Žarkadakim ustvrdio da će se u narednoj budućnosti roboti baviti seksom, ali ne radi zadovoljstva, već isključivo radi nastavljanja vrste. Futurolog Maksim Kalašnikov dopušta da je to moguće, ali će se proces "rađanja" robota kardinalno razlikovati od dobro poznatog čovečanstvu.

- Robotima radi reprodukcije nije potreban seks u našem shvatanju te reči. Između ostalog, robot nema pol. Sasvim nije obavezno da ih teraju da imitiraju ljudske reproduktivne odnose. Sami roboti, ako budu imali veštački intelekt, moći će da lansiraju proizvodne linije i stvaraju sebi slične.

Očigledno je da mehanizmi začeća i rađanja novog robota neće podsećati na sličan proces kod čoveka. Jedna od varijanti može da izgleda tako: sofisticirani mehanizmi će razmeniti fajlove, dok 3D printer isprinta novorođenče-androida. Odnosno, od procesa začeća do procesa rađanja može da prođe nekoliko minuta. Džordž Žarkadakim je uveren da će seks postati za robote zaštita od virusa, te će ih učiniti pouzdanijim. Pri tome pisac-inženjer, predvideći budućnost, proriče ukrštavanje među vrstama, koje će prouzrokovati nastanak moćnih hibrida robota i čoveka. Oni će imati neočekivana svojstva. Ispada da je teorija evolucije Čarlsa Darvina uredna i za mehanizme. S time se ne slaže glavni analitičar autonomne nekomercijalne organizacije Modernizacija Eduard Projdakov. On podseća kolegu iz Britanije da ni sam čovek nije istražen do kraja.

- Čovek kao uređaj je biološki sistem, o kojem mnogo toga ne znamo. Međutim, 30 godina je veliki period. Mislim da će u tom periodu doći do kolosalnih prodora u shvatanju toga, kako je stvoren čovek: za 10 do 15 godina moguće će biti da se "isprintaju" organi. Što se tiče hibrida, čini mi se, to nije interesantno. To su ustvari kiborzi. Mislim da čovečanstvo neće krenuti tim putem.

U vezi sa time se može setiti kako se čovečanstvo odnosilo prema romanima Žila Verna o letovima na Mesec i podvodnoj plovidbi Nautilusa. Onda su njegove fantazije prihvatali uz osmeh. Međutim, ako kroz 30 godina sretnete na ulici čoveka, koji vam elektronskim glasom kaže: "Potrebni su mi tvoja odeća, cipele i motocikl" - nemojte se uzrujavati, sve se odvija prema zamisli britanskih naučnika, te su roboti već naučili da printaju pomoću 3D printera.

Alerksandar Peljt,

 

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.