Arktik se topi rekordnom brzinom

Izvor: Vostok.rs, 02.Okt.2012, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arktik se topi rekordnom brzinom

02.10.2012. -

Led na Arktiku se topi rekordnom brzinom. Površina ledenog pokrivača se na polu smanjila od kraja 70-tih godina prošlog veka, za gotovo 2 puta. Površinu i debljinu leda na Arktiku mere tokom septembra, jer upravo tokom ovog meseca se beleži maksimum sezonskog topljenja leda. Ali, ako se ranije tokom zime ledeni pokrivač potpuno obnavljao, on, pak, tokom poslednjih godina postaje sve tanji. Pri tome, to se dešava tako brzim tempom, koji nije predviđen ni jednim klimatskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << modelom, govori koordinator projekta „Klima i energetika“ Svetskog fonda divlje prirode Aleksej Kokorin:

- Najverovatnije, takav će se tempo nastaviti. To znači da će na recimo, svakih 5 godina biti zabeležen minimum nivoa leda. Reći da na Arktiku neće ostati leda u narednih 20 godina, to je malo verovatno. Ali je gotovo izvesno da u sibirskim morima duž Severnog morskog puta neće biti leda.

Ipak, nema mesta za radost zbog mogućnosti da će Severni morski put biti slobodan za plovidbu tokom čitave godine, a dobijanje nafte i gasa na šelfu postati jednostavnije i jeftinije. Zima sa svojim mrazevima će svakako uzeti svoje, a nepredviđeno topljenje leda u proleće i tokom leta može da stvori nove probleme tamo gde ih ne očekuješ, primećuje ekspert Instituta problema ekologije i evolucije Nikita Ovsjanikov:

- Ove godine, na primer, oko ostrva Vrangel u Čuhotskom i Istočno- Sibirskom moru, led se, bez obzira na to što je ova godina ekstremna, nije otopio u potpunosti u zoni kontinentalnog šelfa. Tamo se još zadržalo mnogo sitnog leda. To je zapravo pitanje raspoređivanja leda, gde se sakupljaju ostaci leda koji se topi.

Smanjenje ledene površine- veliki je problem i za životinje koje stanuju na Arktiku. Svakog leta, ledena kapa se premešta sve dalje ka polovima. A rezultat toga je narušavanje ekosistema regiona, govori Aleksej Kokorin:

- Beli medved je u principu glavni stanovnik tamo gde ima njegove hrane- foke. A foke žive tamo, gde je najaktivniji ekosistem, gde ima mnogo ribe. To je, po pravilu, granica mora i leda. Ako se led povlači ka Severnom polu, određen broj belih medveda uspeva da ode tamo. Ali, značajan broj će ili ostati na obali ili na ostrvima, daleko odvojeni od granice leda. Naravno, ti medvedi su gladni, mogu da napadaju ljude. Primećen je i priličan broj slučajeva da medvedi jedu jedni druge, kada medved samac pojede mladunče ili ženku.

Po podacima Svetskog fonda divlje prirode, led na Arktiku se topi, najpre zbog izduvnih gasova, kojih je sve više u zemljinoh atmosferi i koji prave efekat stakelne bašte. Ali, ovo pitanje već dugo ostaje tačka oko koje naučnici diskutuju već godinama, a tačan razlog topljenja leda za sada niko ne može da utvrdi.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.