Antarktik kao rog izobilja: hrana, voda i novac

Izvor: Vostok.rs, 04.Dec.2014, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antarktik kao rog izobilja: hrana, voda i novac

04.12.2014. -

Antarktik je industrijska riba, oko 90 odsto rezervi vode za piće i ogromni obimi nafte i gasa. Jednom reči, sve što je potrebno čoveku koji je već skoro potrošio sve lakodostupne resurse, a sada je blizak tome da razbije kasicu i da otvori „neprikosnovenu rezervu“. Za sada ledeni pokrivač i međunarodni sporazum ne daju da se stigne do zemljinih bogatstava, ali da li će ova zaštita dugo trajati?

Na Antarktiku, kao i u vodama oko njega, nalazi se oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << 6,5 milijardi tona nafte i više od 4 bilona kubnih metara gasa. Istina, kako bi se stiglo do tih bogatstva, moraće da se buši na desetine metara leda u surovim uslovima. Zadatak je kolosalno skup, mada, kada sve ostale rezreve nafte i gasa budu iscrpljene, čovek će stići do antarktičkih naslaga.

Resurs koji je najneophodniji čoveku posle kiseonika je voda za piće i nje ima u izobilju na Antarktiku. I ona je upravo na površini, ne treba ni da se buši. Već postoje projekti dostave ledenih santi u zemlje gde postoji deficit vode za piće. Vrednost vode raste iz godine u godinu, kaže Vladimir Litvinjenko, rektor nacionalnog mineralnog-sirovinskog Rudarskog univerziteta u Sankt-Peterburgu.

- Danas je voda najvrednija i deficitarna korisna komponenta. I čovečanstvo već oseća potrebe za njom. Primer ne treba dugo tražiti: kada mi dolazimo na pumpu i kupujemo benzin, iz nekog razloga vrlo oštro i negativno reagujemo ako je benzin odjednom skuplji ili jeftiniji za rublju. A to su ozbiljni troškovi za vađenje, preradu, transport i slično. Ali mi ne primećujemo cenu kada kupujemo vodu u boci. A cena vode – pola litra obične vode – dostiže 4 dolara. Takva je vrednost proizvoda koji je za nas potreban kao vazduh. Zato je najvredniji objekt interesa na Antarktiku voda.

A u toj antarktičkoj vodi postoji još jedan koristan resurs za čoveka – riba. Zbog obima ulova, između ostalog nezakonitog, količina industrijske ribe naglo se smanjuje, podvlači naučni rukovodilac Instituta za ekonomiju korišćenja prirode i ekološku politiku Visoke škole ekonomije Alseksandar Bagin:

- Treba uzimati u obzir da se rezerve ribe smanjuju zbog dugogodišnje intenzivne eksploatacije resursa svetskog mora. Naravno, ovde je Antarktik vrlo zanimljiv. Pored toga, riba ulovljena u regionu Antarktika odlikuje se izuzetnom ekološkom čistoćom i živi samo u nezagađenim vodama.

Prema ocenama, rezerve vode za piće na Zemlji mogu da budu iscrpljene do 2033. godine, i to uključujući antarktičke lednike. Nafte i gasa ima za još 50 godina. A to znači da bogatstva Antarktika mogu uskoro da postanu kritički neophodna za opstanak čovečanstva. Za sada šesti kontinent ostaje zaštićena zona i baza za naučna istraživanja. Ipak, smatraju eksperti, za svega nekoliko decenija može da započne pravi međunarodni rat za Antarktik.

Marija Merkulova,

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.