Amerikanci vojnike zamenjuju robotima

Izvor: Vesti-online.com, 28.Jan.2014, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci vojnike zamenjuju robotima

Pentagon planira da u skorije vreme hiljade vojnika zameni robotima. Kako se navodi u saopštenju, ovo će doneti smrtonosniju, lako pokretljivu i agilniju silu. Ovo je prvi put da je Ministarstvo odbrane SAD (DOD) zvanično iznela ovakve informacije.

Oko 1.000 vojnika iz jedne od brigada će za početak biti zamenjeno robotima i dronovima izjavio je general Robert Kon. Do 2020. godine broj vojnika će se smanjiti sa 540.000 na 450.000 izjavili su zvaničnici Ministarstva odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << SAD.

Pentagon i DARPA u poslednje vreme sve više ''juri'' tehnologiju vezanu za robote, a DOD je investiralo milijarde dolara u kompanije poput ''Boston Dynamics'' koja je sada u vlasništvu ''Gugla''.

Do sada je ova kompanija razvila AlphaDog robota koji je dizajniran da vojnicima nosi tešku opremu. Takođe, DOD je investirala sedam miliona dolara u Avatar program koji ima za cilj da vojnikovu svest ubaci u robota.

Oni će po svemu sudeći zameniti ljudski element u borbi. Razne organizacije za zaštitu ljudskih prava već su pokrenula kampanje za sprečavanje upotrebu robota. Međutim, robote kao iz filmova možemo očekivati tek između 2030. i 2040. godine.

Primenu robota u vojnim akcijama razvijaju i Rusi, koji testiraju kopnena borbena vozila, pa čak i amfibije, bez ljudske posade.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Amerikanci vojnike zamenjuju robotima

Izvor: Dzungla.org, 28.Jan.2014

Pentagon planira da u skorije vreme hiljade vojnika zameni robotima. Kako se navodi u saopštenju, ovo će doneti smrtonosniju, lako pokretljivu i agilniju silu. Ovo je prvi put da je Ministarstvo odbrane SAD (DOD) zvanično iznela ovakve informacije.. OpširnijeVesti Online

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.