Alge prete Baltiku sudbinom močvare

Izvor: Vostok.rs, 06.Maj.2013, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alge prete Baltiku sudbinom močvare

06.05.2013. -

Ruski okeanolozi iznose opaske da Baltičko more ubrzo može da se pretvori u močvaru. Uzrok je u naglom razmnožavanju algi. Posebnu zabrinutost istraživača Instituta okeanologije Ruske akademije nauka izaziva ekspanzija modrozelenih algi - cijanobakterija. One su ozbiljna pretnja morskim životinjama i pticama.

Toksini modrozelenih bakterija prouzrokuju izumiranje faune. Tokom nedavnih istraživanja, grupa okeanologa RAN je konstatovala, da zbog najezde cijanobakterija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u nizu delova Baltika masovno odumire zooplankton i sitna riba. A to je hrana većeg dela životinjskog carstva mora, osnovni lanac ishrane.

Prema mišljenju naučnika Atlantskog odeljenja Instituta okeanografije, širenje algi, cvetanje mora objašnjava se otopljenjem klime i porastom temperature Baltičkog mora. Tome doprinosi i mulj – hranljiva sredina za vodene biljke. Okeanolozi navode nekoliko varijanti za rešenje problema, na primer, izgradnja dopunskih postrojenja za prečišćavanje i uništavanje algi. Još jedna varijanta je sađenje trske na obali.

Svake godine baltičke alge zahvataju sve veći prostor. To se vidi na primeru plaža Trujmjasta u Poljskoj i u rejonu Kurskog zaliva. Ukoliko ne budu preduzete hitne mere, Baltičko more će se pretvoriti u trulu močvaru, upozoravaju naučnici.

Olga Sobolevska,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.