Izvor: RTS, 23.Maj.2023, 20:53

Настава у "Рибникару" – више од 800 ђака село у клупе, део родитеља противи се повратку

Уобичајена настава у ОШ "Владислав Рибникар" постепено се успоставља, упркос противљењу дела родитеља који захтевају да се школска година оконча закључно са 3. мајем. За ученике VII/2 припремљен је посебан план повратка на наставу. Да ли је музикотерапија била потребна >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << као вид психолошке помоћи деци испитује спољашњи надзор Клинике за психијатрију Универзитетског клиничког центра.
У Основној школи "Владислав Рибникар" спроводи се план за повратак настави. Ње нема у делу школе где се трагедија догодила. Од око 1.100 ученика ове школе, у клупе је данас село више од осамсто.

Осим подршке и групног саветодавно-терапеутског рада, ученици VII/2 су изразили жељу да отпочну са неким предметним садржајима и слободним наставним активностима. План и програм педагошке подршке се ажурира у складу са могућностима и осећањима ученика и настава ће бити интерактивна у виду радионица, квизова, групног рада.
Део родитеља ученика тог одељења противи се повратку на наставу у постојећу зграду. Уз ту иницијативу, коју је подржало и више од 200 родитеља, стало је и Виктимолошко друштво Србије. Траже да се школска година оконча закључно са 3. мајем и апелују на надлежне да за ученике, наставно и друго особље обезбеде алтернативни простор.
"Имајући у виду искуства из других земаља које су имале слична искуства у школама, неопходно је измештање деце и запослених ове школе из простора где се десио немили догађај због процеса опоравка. Позивамо надлежна министарства, руководство школе, стручњаке и све грађане Србије да стану уз све ученике и родитеље ове школе, помогну им да се опораве и постепено, пратећи свој ритам опоравка, врате редовним активностима“, наводи Виктимолошко друштво.
Психолошка помоћ деци Како би се деца вратила редовним активностима, пружа им се психолошка помоћ. У том тиму су, каже министарка здравља, доказани професионалци а не аматери. Коментарише и методе рада једне од терапеуткиња, која је кроз рад са децом применила музикотерапију, што је изазвало реакције јавности.
"Када је у питању музикотерапија и да ли је у овом тренутку потребна, о томе ће одлучити спољашњи стручни надзор Клинике за психијатрију где ради докторка која је била спорна. Иначе музикотерапија је признати метод лечења. Регистрована је не само код нас, него и у свету“, наводи министарка здравља Даница Грујичић.
Одговорност родитеља Јавност, пре свега родитељи из "Рибникара", чекају и одговоре на питања о будућности дечака осумњиченог за злочин, али и о одговорности његове мајке и оца, против којих се воде одвојени поступци. Стручњаци указују да родитељ не може да одговара за понашање своје деце.
"Кривично право пре свега познаје нешто што се зове субјективна одговорност, а овде нема командне одговорности. Родитељ може да одговара само у делокругу своје надлежности, у делу своје кривичне одговорности у смислу тога да није радио нешто што представља обавезу и да се то квалификује као кривично дело“, каже Ивана Стевановић из Института за криминолошка и социолошка истраживања.
Тринаестогодишњи дечак који је у "Рибникару" убио деветоро ученика и чувара, са оцем је посећивао стрељану. О њој је формиран предмет и покренута предистрага, а тужилаштво је МУП-у дало налог да прикупи обавештајне податке.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.