Izvor: RTS, 12.Feb.2024, 13:35

Израелска војска ослободила двојицу талаца; Број погинулих у израелским нападима на Рафу порастао на 67

Рат Израела и Хамаса – 129. дан. Израелска војска ослободила је два таоца током рације које су њене специјалне јединице извеле у Рафи на југу појаса Газе. Палестинске власти тврде да је у потоњим ваздушним нападима погинуло најмање 67 цивила. Холандски суд наложио >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << обуставу слања Израелу делова за борбене авионе Ф-35 америчке производње.
Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху рекао је уочи офанзиве на Рафу да ће израелска војска обезбедити "сигуран пролаз за цивилно становништво" истичући да је победа надохват руке.
Истиче да има "довољно" живих израелских талаца које Хамас држи у Гази, да се оправда израелски рат у региону.
Хамас упозорава да ће израелска офанзива на Рафу ставити тачку на преговоре, те указује да су у израелским ударима на појас Газе у протеклих 96 сати убијена два израелска таоца, а тешко рањено њих осам.
Поводом најављене израелске операције у Рафи реаговале су Уједињене нације, Бела кућа, као и бројне државе Блиског истока, упозоравајући на могуће исходе.
Председник САД Џозеф Бајден рекао је израелском премијеру Бенјамину Нетанјахуу да Израел не треба да настави са војном операцијом у Рафи без плана да осигура безбедност за око милион људи који се тамо налазе, саопштила је Бела кућа.
Реаговала је и Светска здравствена организација, која  је поручила да ће било каква израелска офанзива на Рафу имати разорне последице.
Огласила се и извршна директорка Уницефа Кетрин Расел која је поручила да се цивили у Рафи морају заштитити јер немају где да оду.
Истовремено се борбе настављају широм Појаса Газе. ИДФ је саопштио да су трупе на терену елиминисале борце и инфраструктуру Хамаса у западном делу Кан Јуниса.
Министарство Газе је, с друге стране, саопштило да је укупно 28.176 Палестинаца убијено, а 67.784 повређено у израелским ударима на ту енклаву од 7. октобра.
Палестински председник Махмуд Абас допутовао је у Доху на разговоре о обезбеђивању примирја у рату у Гази.
Дошло је и до нових напада израелске војске на положаје Хезболаха у јужном Либану. ИДФ каже да је погодио осматрачницу, зграду и додатну инфраструктуру Хезболаха.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.