Izvor: RTS, 06.Apr.2023, 16:32

Влада дала сагласност за откип 50.000 тона пшенице за робне резерве

Влада Републике Србије усвојила је Закључак којим је дата сагласност да Републичка дирекција за робне резерве откупи до 50.000 тона меркантилне пшенице, род 2022. године, по цени од 28 динара по килограму, плус пдв.
Меркантилна пшеница, која ће бити откупљена >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << од физичких лица - носилаца реrистрованих пољопривредних породичних газдинстава у количнин до 100 тона по пољопривредном газдинству, треба да је домаћеr порекла, зрела, здрава, без било каквих назнака плесни, страних мириса и укуса и погодна за људску исхрану. Такође, неопходно је да буде незаражена пшеничним болестима н штеточинама, стоји у саопштењу са седнице Владе.

Чланови Владе усвојили су Уредбу о утврђивању плана управљања водама на територији Републике Србије до 2027. године којом се утврђује програм мера које је потребно спровести до те године ради достизања постављених циљева животне средине дефинисаних за сва водна тела површинских и подземних вода. Израда Плана је и део процеса примене Оквирне директиве о водама Европске уније.
Управљање водама у Србији одвија се кроз израду и спровођење кључних планских докумената, планова којима се уређује заштита од штетног дејства вода, као и планова којима се уређује заштита вода, односно план заштите вода од заrађивања и програм мониторинга.
На седници је усвојена Уредба о проглашењу специјалног резервата природе "Увац” чиме се обезбеђује очување атрактивних, спектакуларних морфолошких особености овог подручја. Присуство једне од најређих врста лешинара код нас, Белоглавог супа, овом подручју даје посебност, док високе литице Увца настањују строго заштићене биљне врсте – орхидеје: врећасти каћун, каћун и медени каћунак, као и низ других биљака, риба, птица, сисара...
Доношењем Уредбе остварује се низ позитивних ефеката у домену циљева утврђених Просторним планом Републике Србије, стратешким документима у области заштите природе, животне средине и одрживог развоја и међународним уговорима и програмима, а пре свега повећање површине заштићених подручја и заштита биодиверзитета и геодиверзитета, посебно еколошки значајних подручја, наводи се у саопштењу са седнице Владе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.