Izvor: RTS, 05.Apr.2023, 22:33

Око магазин: Драган Ј. Вучићевић, 48 сати затвора

По одласку у затвор испратили су га супруга и син, транспаренти “Kоначно на правом месту”, али и повици Симе Спасића. После два дана, његова супруга улатила је казну од 200.000 динара, чиме су се стекли услови да Вучићевић напусти Окружни затвор. По изласку из затвора >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << сачекала га је екипа "Информера".
"Ићи ћу у затвор 400 дана по тужби Југослава Ћосића и Жаклине Таталовић. И ако ви мислите да је то у реду, ако јавност у Србији мисли да је то у реду, остаћу свих 400 дана у затвору. И то ће се десити ове године”.

Оно што је пре два месеца најавио у подкасту Радио Телевизије Србије Драган Ј. Вучићевић је пре два дана, у понедељак, 3. априла је и урадио. Отишао је у затвор.
То јутро испред зграде Окружног затвора у Бачванској улици испратили су га супруга и син, транспаренти “Kоначно на правом месту”, али и повици Симе Спасића:
“Ако нису ушли србомрсци, нећеш да уђеш ни ти на овај начин!”
Пре него што је на улазу у затвор предао личну карту, уредник и власник "Информера" рекао је да ће одмах по уласку у затвор започети штрајк глађу.
“Имам два захтева. Први је ревизија процеса, који је очигледно политички. А други је дектиминализација увреде”, рекао је Вучићевић.
Међутим, после два дана, његова супруга улатила је казну од 200.000 динара, чиме су се стекли услови да Вучићевић напусти Окружни затвор.
При изласку из затвора за "Информер" рекао је да је збуњен, да се томе није надао и да остаје при своја два захтева.
Протест, циркус или храбар чин Матеја Агатоновић, члан управе УНС-а, каже за Око магазин да у оваквој ситуацији, уколико не платите кажну идете у затвор, то можемо да тумачимо као потпуно легитиман чин протеста против правосуђа.
Новинар Немања Рујевић каже да је “славна робија од једног дана круна циркуса који је Драган Ј. Вучићевић направио око себе јер није хтео да плати глобу па је глумио некаквог политичког дисидента у Совјетском савезу педесетих година”.
Са друге стране, новинар Филип Родић ово види као храбар потез.
“Он сматра да је њему учињена неправда и одлучан је био да се против те неправде бори”, каже Родић.
Питали смо колеге новинаре да једном речују опишу шта је оно што смо гледали испред зграде Окружног затвора?
“Жалост”, каже Милован Станић, главни и одговорни уредник "Информера".
“Лажна представа”, мисли Жељко Бодрожић, председник Независног удружења новинара.
“Петпарачки”, одговор је Немање Рујевића.
“Неправда”, каже Филип Родић.
“Србија”, одговара Александар Апостоловски, колумниста Политике.
А због које пресуде је Вучићевић отишао у затвор?
Жаклина Таталовић, новинарка Н1 рекла је да у суд није отишао због њене пресуде, јер му она још није уручена.
“Није изашла из суда, није му уручена, не тече рок када он мени треба да плати. Не иде ни у какав затвор због мене, не знам зашто ме спомиње у сваком свом наступу”, рекла је у понедељак 3. априла.
Да ли је друштво спремно да се декриминализује увреда Формално, у затвор је отишао због друге пресуде и другог новинара.  Виши суд у Београду 28. октобра 2021. године донео је пресуду којом се одбија као неснована жалба Драгана Вучићевића. Претходно је пресудом Другог основног суда Вучићевић осуђен на новчану казну у износу од 200.000 динара по тужби Југослава Чосића. Уз упозорење да ће, уколико не плати за три месеца, суд новчану казну заменити казном затвора.
“Драган Ј. Вучићевић има оно што друге колеге немају. Принципе и он је те принципе бранио, зато није платио казну, ушао је у затвор, да би се изборио за декриминализацију увреде, за ревизију процеса који је био очигледно политички”, каже Милован Станић, главни и одговорни уредник "Информера".
“Принципи Драгана Ј. Вучићевића? Ја не знам шта то значи. Човек нема принципе, не држи се Kодекса, основа јавног понашања. Он је последњи који треба да прича о декриминализацији увреде. О томе треба удружења да разговорарају са властима, правницима. Да видимо да ли је наше друштво спремно да се декриминализује увреда. Али ту захтева озбиља разговор, а Драган Ј. Вучићевић, који није новинар, последњи који треба да учествује у томе”, каже Жељко Бодрожић, председник НУНС-а.
“Постоје у овој држави неки новинари, који мисле да су апостоли истине, да су моралне судије, да су у стању да процењују ко јесте ко није новинар, само на основу политичке опредељености Драгана Ј. Вучићевића. А то је његова ствар. Он има право да у складу са својим политичким опредељењем у листу, чији је власник, спроводи уређивачку политику коју хоће. Шта је ту проблем”, пита Милован Станић, главни и одговорни уредник "Информера".
“То што уништава животе људима, наноси патњу и бол, крив је сигуерно за угрожавање безбедности многих наших колега и многе обичне људе је довео у веома лошу ситуацију, јер је њихова црна хроника један вид такозваног новинарства, који нема емпатије према жртвама и које гази по лешевима”, одговара Жељко Бодрожић.
“Ја мислим да је 'Информер' за њих бастион новинарства. И што се тиче професионализму и занатски и у сваком другом смислу. А то, уосталом, показују и резултати”, надовезује се Милован Станић.
А шта је заправо суштина овог спора?  Све је почело на друштвеној мрежи Твитер. У два навтара  14.11.2019. године и 19.2.2020. године Драган Ј Вучићевић написао да је Југослав Ћосић "слуга мафијашко тајкунске хоботнице", "да обавља прљаве послове у Србији за крвав кеш", и да је "јадни и бедни шиптарски плаћеник" . То је суд сматрао увредљивим.
Новинар Југослав Ћосић о овом случају није желео да говори за Око магазин. Али је пре две недеље  агенцији Бета рекао да је суд ту новчану казну преиначио у затворску, јер је Вучићевић одбио да држави уплати 200.000 динара. Додао је да је он Вучићевића тужио за увреду и да није тражио било какву финансијску надокнаду.
Александар Апостоловски, колумниста Политике каже да ово није само проблем између њих двојице већ проблем новинарсва у Србији.
“Уместо да наступају исто у једној колони, не морају да буду пријатељи, да деле исте ставове. Kолеге су углавном подељени, несвесни да обављају прљаве послове за неке веће играче”, објашњава Апостоловски.
Међутим, у Србији је увреда кривично дело због које може да се оде и у затвор. Kлевета није и сматра се прекршајем.
Немања Рујевић каже како "да је среће и правде увреда не би била кривично дело, мислим да је сумануто да судови тумаче шта кога вређа, поготово у ово доба преостељивости на све и свашта".
Додаје како би клевета требало да буде криминализована. Свој став објашњава следећим примером.
"То би било исто као када бих ја ауторки ове емисије поручио да је глупа и ружна. То је утисак и није лепо, али око тога можемо да се расправљамо, Али ако бих рекао да је узела паре од Вучића, Ђиласа, Руса или Европљана, то је инсинуација да ја знам да иза ње стоји неко. Управо то је радио Вучићевић. Он је клеветао, а пошто клевета није више кривично дело, онда су тужиоци били упућени да иду на увреду", сматра Немања Рујевић.
Александар Апостоловски каже да је Вучићевић, као уредник најчитанијег таблоида у Србији заправо добио лопту, а он кад добије добар пас, да и гол.
"Схватио је да је приграбио улогу медијског месије. Али је у праву да декриминализује увреду, јер када сте кривично осуђени улазите у регистар криминалаца, без обзира да ли сте платили новчану казну или не. То можемо подвести као борбу за принципе, али и тираж и гледаност. Нарочито ако се узме у обзир да ће се можда ускоро упалити сигнал ТВ Информер", каже Апостоловски.
Док новинарска удружења ћуте, политика има шта да каже Поводом овог случаја изјаснили су се и председник и премијерка. Председседник Вучић понудио је да Вучићевићу плати новчану казну. Вучићевић је то одбио. Председник је указао на чињеницу да га је у овом случају тужио колега новинар.
"То је за мене несхватљиво. Мислим да није ни праведно, ни правично", рекао је председник.
За премијерку Ану Брнабић најпроблематичније у овом случају је громогласно ћутање новинарских удружења.
"Да сам на њиховом месту мене би било срамота", рекла је премијерка.
На питање зашто УНС није реаговао Матеја Агатоновић, члан Управе овог удружења одговара да ово није питање медијских слобода.
"УНС се залазе за слободу говора. Ова ситуација није за реаговање медијски. Ми можемо да апелујемо на неку врсту солидарности, да се та казна плати ако је по закону, а моћ за промену закона имају више представници власти него удружења”, каже Агатоновић.
Жељко Бодрожић објашњава да су удружења остала ван тога јер их је  "Драган Ј. Вучићевић годинама стигматизовао и криминализовао и на много начина показао да не заслужује  заштиту удружња. Они који редовно и брутално газе новинарски кодекс не могу да очекују заштиту удужења јер нису новинари", каже Бодрожић.
Милован Станић из "Информера" каже да је Драган Ј. Вучићевић итекако новинар, јер је већ 20 и кусур година радио у најтиражнијим новинама, основао неке од њих, због њега су и биле најтиражније.
“Он је апсолутно најбољи уредник у србији, што показују и резултати”, каже Станић.
Немања Рујевић сматра да је за УНС и НУНС добро то што раздвајају новинаре од оних који то нису и да бирају у ком случају ће да реагују.
“Ствар је врло једноставна, они који поштују кодекс су новинари, они који га не поштују нису. Свако сам бира. Kао што је Вучићевић одабрао да буде медијски предузетник и бивши сувласник хладњаче за малине, а не новинар”, сматра Немања Рујевић.
Они који тако мисле превише себи дају на значају, додаје Филип Родић.
“Kо су они да процењују ко је, а ко није новинар. Један председник једног удружења је говорио за неке колеге да су малигни. То је као када би архитекте говориле ко то јесте ко то није. Драган Ј. Вучићевић, каквим год новинарством се бавио, какав год да је лист на чијем је челу, то је легитимно и легално. Подсетио бих да се и Пулицер бавио таблоидним новинарством”, каже Родић.
Новинарско ратно стање Ово није први пит да су Југослав Ћосић и ЂВ били заједно суду. У једном другом прекршајном судском спору Драган Ј. Вучићевић тужио је Југослава Ћосића због онога што је он о њему рекао.
У интервју Блицу 16. 11. 2012. године Југослав Ћосић је за Вучићевића рекао следеће: "ради се о човеку који је пред убиство Зорана Ђинђића разговарао и преговарао са Душаном Спаојевићем Шиптаром о томе колико ће овај платити за сваки текст који напише и објави против Ђинђића. Послодавац му је дакле био вођа Земуснког клана".
Вучићевић је Ћосићу одговорио у свом листу два  дана касније.
"Никада се у животу нисам чуо са Спасојевићем, никада га нисам упознао, никада с њим нисам имао било какав контакт! Позивам полицију, тужилаштво, БИА и све остале надлежне државне органе да одмах утврде истину и ухапсе или мене или Ћосића. Знате, ако сам саучествовао у убиству Ђинђића, ја морам у затвор. Али у затвор мора и Ћосић ако ме је лажно оптужио за помагање убицама!", рекао је Вучићевић.
Пет дана касније Ћосић је послао деманти Блицу у коме наводи: "никада и нигде нисам тврдио да је Драган Ј. Вучићевић учествовао у организацији убиства Зорана Ђинђића".
У овом случају Апелациони суд у Београду 29.12 2021. године донео је пресуду којом је преиначена пресуда Вишег суда у Београду од 18.4. 2019. године. Тужени Југослав Ћосић обавезује се да због повреде части, угледа и права личности исплати 100.000 динара Драгану Вучићевићу са законском затезном каматом. Али и да на име трошкова парничног поступка плати износ од 113.800 динара. Такађе. са затезном каматом.  По оцени суда у овом случају “дошло је до прекомерног и непримереног коришћења слободе изражавања”. Југослав Ћосић је новчану казну Драгану Ј. Вучићевићу платио.
"Драган Ј. Вучићевић је парнично тужио, никад никога није тужио кривичнио као Југослав њега. А Југослав га је оптужио да је био сарадник Земунског клана. Без икаквих доказа. Просцес се водио година јер су судови пресуђигали да је Ћосић имао право на то као новинар. То је оно о чему смо причали, неки су заштићени неки нису. На клрају је, ипак, Апелациони суд добнео правичну пресуду и Југослав Ћосић је кажњен новчано и на томе се завршило", каже Станић.
Жељко Бодрожић каже да људи на суду због тешких речи у јавном простору добијају казне и да те казне плаћају.
"То могу да доживе и новинари, који се занесу и нешто тешко кажу. Ту је суд да одреди казну", закључује.
Александар Апостоловски пита се где је граница и где је крај у међусобној нетрпељивости међу колегама.
"Kакав је то избор? Видимо докле нас доводи. До једне врсте новинасрког ратног стања. Боље да су сели негде на пиће", сугерише Апостоловски.
Редакција Драгана Ј. Вучићевића покренула је и петицију – да ниједан новинар више не оде у затвор. А како је изгледала насловна страна Информера док власник листа није био у редакцији?
"Вучићевић жигосан као криминалац", насловна је Информера од данас, 5. априла 2023. године. 
Драган Ј. Вучићевић био је главна вест листа који два дана није уређивао.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.