Izvor: RTS, 13.Jul.2023, 06:07

Данас најтоплије од почетка лета, тропских 40 степени – избегавајте најтоплији део дана и пијте доста течности

У Србији данас веома топло, температура од 34 степена на северу до 40 на југу. После подне у Војводини јак развој облачности са пљусковима, грмљавином, градом и олујним ветром у зони падавина. Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" издао је препоруке >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << грађанима како да поступају у врелим данима.
У Србији данас најтоплији дан од почетка лета са највишом дневном температуром од 40 степени, колико ће бити у централној и јужној Србији. 
Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" издао је препоруке грађанима како да поступају у врелим данима.
После подне у Војводини јак развој облачности са пљусковима, грмљавином, као и са појавом града и олујног ветра у зони падавина.
Краткотрајни пљускови са грмљавином биће могући и јужније од Саве и Дунава, у централном делу земље, али као ређа појава и са мањом шансом за непогоде.
Дуваће слаб до умерен ветар, јужни и југозападни, после подне и увече у скретању на северозападни.
Најнижа температура од 17 до 24, а највиша од 34 на северу Војводине до 40 степени у централној и јужној Србији.
У Београду веома топло, највиша дневна температура 38 степени.
Утицај на здравље Др Владимир Гајић из Крагујевачког завода за ургентну медицину каже за РТС да тропски дани утичу на здравље и хроничних пацијената и сасвим здравих људи.
"Деведесет одсто наших интервенција је због колапсних стања у којима се дешава низак притисак. То је шездесетак интервенција у току дана. На сваки позив који смо примили долази три до пет позива који смо решили саветом преко телефона. Имамо изузетно велики број позива због ових великих врућина", наводи Гајић.
Наводи да се јављају људи са различитим тегобама.
"И кардиолошки, и пулмолошки, и карциноми, и буквално сва хронична стања код којих пацијенти имају тако низак притисак да је потребно да се повећано рехидрирају и узимају доста течности, јер терапија која им је свакодневна не може да задовољи потребе на оваквим температурама и долази до погоршања код пацијената свих дијапазона", истакао је Гајић.
Саветује да се све што може да се заврши до 10 преподне и да се до 17 не излази напоље.
"Ако је нужно да изађете у том периоду носите флашицу са водом, шешир на главу, најбоље сламнати, памучну широку гардеробу, да може тело да дише и да се ослобађа сувишне топлоте. Терапија за повишени крвни притисак треба да се смањи или да се чак и потпуно искључи", казао је Гајић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.