Izvor: RTS, 16.Jul.2023, 06:18

Нови талас врелине стиже у Србију, жива у термометру ближи се 40. подељку

Са Медитерана нам стиже све топлији ваздух, а на снази је црвени метео-аларм. Највиша дневна температура данас ће достићи и до 38 степени. Освежење се не назире.
На снази је упозорење РХМЗ на високе температуре, које важи до 19. јула – данас и у првој >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << половини наредне седмице очекује се локално и до 40 степени. У великим градовима очекују се и тропске ноћи.
Најнижа температура данас је од 18 до 23 степена, а највиша од 35 до 38 степени.

Западна Србија, Шумадија, Поморавље и Југоисточна Србија су под црвеним метео-алармом, што значи да су прогнозиране нарочито опасне временске појаве таквог интензитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња.
За данас је прогнозирана и веома висока вредност УВ индекса, што значи да се треба клонити сунца. Ако већ излазите, потребно је предузети одговарајуће мере, попут наношења заштитног фактора, облачења у широку одећу светле боје и ношења шешира са великим ободом.
Заштитни фактор се наноси најмање 15 минута пре изласка напоље, а треба га поново наносити на свака два сата, чешће при обилнијем знојењу, и после сваког боравка у води.
Стручњаци саветују да у врелим данима треба расхладити просторије, избегавати физичку активност, узимати више течности и избегавати боравак напољу у најтоплијем делу дана.
Када је реч о клима-уређајима, њих не треба користити док температура не пређе 30. подељак. Оптимална температура ваздуха затвореног простора током летњег периода треба да је за 5–10 степени нижа од спољне температуре ваздуха, односно лети да се креће у распону 24–28 степени.
Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" издао је препоруке грађанима како да поступају у врелим данима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.