Izvor: RTS, 13.Jun.2023, 22:41

Трамп се изјаснио да није крив по оптужници у 37 тачака

Бивши амерички председник Доналд Трамп изјаснио се у судници у Мајамију да није крив по 37 тачака оптужнице за злоупотребу поверљивих докумената и друга кривична дела.
У име Доналда Трампа изјаснио се адвокат Тод Бланш. "Свакако се изјашњавамо >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да нисмо криви", рекао је Бланш.

Трампу је, након што се изјаснио да није крив, дозвољено да напусти судницу без посебних услова.
Према писању америчких медија, цео поступак је трајао неколико минута.
Трампов сарадник Волт Наут се такође изјаснио да није крив по оптужници за опструисање владиних напора да преузме документа.
Америчке власти су претходно ухапсиле бившег америчког председника када је ушао у суд у Мајамију, где се суочава са федералним оптужбама да је противзаконито сачувао поверљива документа када је напустио Белу кућу.
Трамп је први бивши председник против којег је подигнута федерална оптужница.
Оптужница има 37 тачака и укључује оптужбе за неовлашћено задржавање поверљивих докумената и заверу ради ометања правде након што је бивши председник САД напустио Белу кућу 2021. године. Трамп је кутије са поверљивим документима чувао на више места у својој резиденцији на Флориди.
Трамп је изјавио да је федерална оптужница која је објављена против њега "смешна" и "неоснована" и да представља покушај да се угрозе његове шансе да поново буде изабран за председника САД 2024. године.
Ово је други пут за два месеца да је Трамп оптужен за кривична дела. Против бившег председника је у Њујорку подигнута оптужница у вези са исплаћивањем новца једној порно глумици, током председничке кампање 2016. године, како би ћутала о наводној афери.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.