Izvor: RTS, 11.Jul.2023, 06:05

Летња жега у Србији – температура до 36 степени

Пред нама је још један сунчан и веома топао дан. Потражите хлад и освежење, јер ће се жива у термометру попети на 36. подељак на Целзијусовој скали. Наредних дана очекује се све топлије време.
Претежно сунчано и топло време у већини делова Србије. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Јутарња температура биће од 12 до 22 степена, а највиша дневна од 32 до 36 степени. И у главном граду биће сунчано и топло, с температуром до 35 степени.

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" упозорио је да су временске прилике, на основу прогнозе, опасне по здравље.
И у среду се очекује сунчано време, с температуром до 38 степени, док ће се у четвртак жива у термометру попети на чак 40. подељак.
Када укључити клима-уређај Стручњаци саветују да у врелим данима треба расхладити просторије, избегавати физичку активност, узимати више течности и избегавати боравак напољу у најтоплијем делу дана.
Када је реч о клима-уређајима, њих не треба користити док температура не пређе 30. подељак. Оптимална температура ваздуха затвореног простора током летњег периода треба да је за 5–10 °C нижа од спољне температуре ваздуха, односно лети да се креће у распону 24–28 °C.
Треба подесити обим вентилације и климатизације на ниже вредности протока ваздуха, а на унутрашњим отворима подесити положај жалузина за усмеравање ваздуха тако да присутне особе нису у струји ваздушног тока.
Уколико се ради о централним системима за вештачку вентилацију и климатизацију омогућити подешавање са максимумом удела свежег ваздуха.
Треба избегавати алкохол и смањити унос кафе и газираних безалкохолних пића. Саветује се и узимање мањих, али чешћих оброка. Треба избегавати храну са високим садржајем беланчевина.
Како се заштитити од УВ зрачења За данас је прогнозирана и веома висока вредност УВ индекса, што значи да се треба клонити сунца. Ако већ излазите, потребно је предузети одговарајуће мере, попут наношења заштитног фактора, облачења у широку одећу светле боје и ношења шешира са великим ободом.
Заштитни фактор се наноси најмање 15 минута пре изласка напоље, а треба га поново наносити на свака два сата, чешће при обилнијем знојењу, и након сваког боравка у води.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.