Izvor: RTS, 27.Jun.2023, 06:13

У Врхпољу оранице уз реку заменили луксузни апартмани са базенима, ар и до 3.000 евра

Љубовијско село Врхпоље, у последњих пет година доживело је економски процват, захваљујући туризму. Због великог интересовања за изградњу апартмана, поједина имања до реке продавана су и за више од 3.000 евра по ару. Да се уложено исплати, сведоче и туристички радници >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << који тврде да у Врхпољу, током летње сезоне, буде чак 40 пута више гостију него што је мештана.
Породица Кнежевић, зачетник је туризма у Врхпољу, а до обале су пре 18 година морали да дођу помоћу скипа. Тврде да нису ни слутили да ће се њихово село наћи међу омиљенијим дестинацијама на мапи Србије, као ни да ће ар земље, који су они плаћали 60 евра, данас коштати 3.000.
"Од 2004, кад сам кренуо, до данашњег дана изграђено је и у употреби око 400 кревета. Оно што се наговештава и што ће бити убрзо изграђено - то је за неких годину дана веома квалитетних и делукс апартмана још око 400. А нас у Врхпољу има 1.200 становника, значи Врхпоље сигурно више од 50.000 људи посети у току годину дана", каже Никола Кнежевић из етно-села "Врхпоље".
"Наравно да је Врхпоље, као и сама Љубовија профитирала од туризма, јер приливом туриста и порастом броја туриста расте и потражња како за смештајним капацитетима, тако и за локалним производима", наводи Дејана Кнежевић из етно-села "Врхпоље". 
Да је прилика за зараду добра, сведоче и они који су се на дедовину у Врхпољу вратили и из других градова. Оранице уз реку сада су заменили луксузни апартмани са базенима, где преноћиште кошта као и на приморју.
"И стварно можемо да кажемо да смо задовољни досадашњом посећеношћу, с обзиром на то да смо нови у овом послу. Има доста људи из околине, генерално Нови Сад нас највише посећује, а такође има и гостију и ван граница Србије", рекла је Дарија Васић из апартмана "Дарјана".
А гости из иностранства осим у лепотама Дрине, воле и српске традиционалне укусе, тако да прилику за зараду имају и мештани који се баве повртарством и сточарством.
"И локално становништво је укључено, без обзира да ли се бавили угоститељством или туризмом и сама пољопривредна газдинства пласирају своје производе угоститељским објектима као и туристима", каже Јелена Тешић, директорка ТО Општине "Љубовија".
Више гостију у Врхпољу значи и додатни новац у општинској каси. Приходи од издавања грађевинских дозвола и преноћишта вишеструко су увећани у последње четири године, што је омогућило, кажу, и улагања у инфраструктуру на подручју целе Љубовије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.