Izvor: RTS, 16.Jun.2023, 06:04

Како је у Србију стигло 22,5 тона лажног прашка за веш – може ли купац да препозна фалсификат

Тржишна инспекција запленила је 22,5 тона лажног детерџента за веш "аријел", као и 110 литара шверцованог концентрованог инсектицида. Главни тржишни инспектор Александар Адамовић истиче да је купац "Аријела" био апсолутно савестан. Међутим, тај прашак се фалсификовао >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Турској, одакле води порекло. Наводи и да су протекле седмице одузели лажну текстилну робу у вредности од 100.000 евра. Посебно истиче разбијање ланца производње и продаје лажног популарног шампона.
Тржишна инспекција посматра кретања на тржишту, па су се тако појавиле сумње да је производ који се продаје по нижим ценама фалсификован.

Цена је, иначе, један од индикатора који користе, место продаје други, као и квалитет производа и амбалажа. То је нешто што тржишни инспектори посматрају када желе да установе да ли је реч о фалсификованом или кривотвореном производу, наводи Адамовић
"Будући да имамо дугогодишњу сарадњу са носиоцима права интелектуалне својине и да су код нас процедуре детаљно утврђене, ми смо контактирали компанију која је подносила захтев за заштиту права интелектуалне својине и нама је у том смислу потврђено да је тај прашак апсолутно фалсификован. Он је дошао из Турске, али то не значи да су сви контингенти тог прашка који долазе из Турске фалсификовани. Једноставно, овде је било речи о том случају", објашњава инспектор.
Да ли је фалсификовани "аријел" био опасан за купце Додаје да се квалитет производа процењује детаљним хемијским анализама. Међутим, овде се не говори о томе да ли је овај прашак квалитетан или није квалитетан.
"Сваки фалсификовани производ носи одређени ризик. Тај ризик је по безбедност, здравље и живот људи, без обзира да ли је производ квалитетан или није. Ви у том случају када фалсификујете неки производ, учествујете у некој врсти криминала, да ли је он организован или не. Ако купујете фалсификовани производ, ви помажете том криминалу", упозорава Адамовић.
Указује и да можда нека копија делује као оригинал, али да то не значи да испуњава све оне стандарде које тај производ мора да има да би се налазио на српском тржишту.
Срећом, истиче, код нас постоје стандарди, јер су прописи у Србији усклађени са прописима Европске уније и зато је борба против кривотворења или фалсификовања производа на веома високом нивоу.
Да ли прашка има још у продаји Истакао је да је у конкретном случају реч о продавници,али да неће да наведе о којој продавници је реч, јер није постојала намера да фалсификују.
Истиче да се тај прашак сада не налази на тржишту. "Овај контингент и још неки контингенти се не налазе на тржишту", прецизирао је главни тржишни инспектор.
Оно што је задатак инспекције је да сада усмери пажњу да на местима на којима се иначе појављују кривотворени производи изврше управне радње и да дођу до података да ли су ти производи фалсификовани или не.
Посебно истиче да је најделотворнија мера у овом случају склањање фалсификоване робе с тржишта или небезбедне робе. 
"Ми знамо ко је купац, али купац у тренутку куповине је био апсолутно савестан. Међутим, десило се да се тај прашак фалсификовао у Турској, одакле води порекло", додаје Адамовић.
Одузет шверцован инсектицид, лажан текстил и шампон Истог дана на подручју Руме је заплењено 110 литара шверцованог концентрованог инсектицида за запрашивање различитих воћарских и повртарских култура.
"Та количина би покрила 400 хектара и то је озбиљна површина. Буквално смо с тржишта склонили шверцован производ који ни под којим условима не би смео да се нађе на тржишту Србије", истиче инспектор.
Адамовић наглашава да је протекле седмице било одузимања фалсификован текстилне робе у вредности од 100.000 евра. Посебно су, каже поносни на разбијање ланца производње и продаје фалсификованог популарног шампона.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.