Izvor: RTS, 22.Jun.2023, 06:04

Преко РФЗО-а грађани Србије осигурани у 21 земљи – зашто агенције, ипак, препоручују приватно осигурање

Осигураници Републичког фонда за здравствено осигурање за време приватног боравка у иностранству имају право на здравствену заштиту о трошку РФЗО-а у 21 земљи. Међутим, то се односи само на пружање хитне медицинске помоћи, а ради отклањања непосредне опасности >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << по живот и здравље. У туристичким агенцијама кажу да је много лагодније уплатити приватно осигурање које покрива више од тога.
У туристичким агенцијама кажу да то да ли ћете узети потврду из РФЗО-а или уплатити приватно путно осигурање зависи од тога у коју земљу путујете.

“Свакако је наша препорука да путници уплате ипак осигурање јер то је најелегантнији начин да се нешто реши уколико се догоди, наиме, без обзира на правила и потписане уговоре нашег РФЗО-а са другим РФЗО-овима није у пракси увек ствар онаква као што је потписана“, каже директор једне туристичке агенције Владимир Влахо.
Врло често се догађа путник ипак мора да плати услугу и након тога са потврдом и рачуном се јавља у РФЗО у Србију и наплаћује своја потраживања.
“Постоји та нека процедура која треба да се обави пре самог путовања, потврда се односи у РФЗО, та процедура мало траје, стога се у неким случајевима путници ипак одлучују за полису приватног здравственог осигурања коју уплаћују у нашој агенцији или у некој од осигуравајућих кућа јер је процедура доста једноставнија“, објашњава Владимир Богојевић, менаџер продаје у туристичкој агенцији.
Разлика је, како наводе у туристичким агенцијама, битна, јер у случају приватног осигурања имате пуно право не само на медицинску помоћ, већ и на остале услуге. Преко државе је то мало другачије.
“Осигураници Републичког фонда за здравствено осигурање на приватном путовању у иностранство имају здравствену заштиту о трошку фонда када су хитне медицинске ситуације у питању. То подразумева да фонд има закључене билатерлане споразуме са 21 земљом, то су углавном земље из региона – Северна Македонија, Хрватска, БиХ, али и Немачка, Аустрија и на основу тога имају право на здравствену заштиту“, истиче Александра Беслаћ, директорка службе информисања РФЗО-а.
Како се добија потврда РФЗО-а Како би се од Фонда добила потврда, потребно је да осигураник са здравственом књижицом оде код изабраног лекара који на основу увида у здравствени картон проверава да ли је у последњих 12 месеци имао некакво хронично или акутно обољење.
На основу тога издаје потврду. Са том потврдом и здравственом картицом потребно је да осигураник оде у филијалу која је издала картицу, где добија бесплатни двојезични образац неопходан за путовање у иностранство.
“Када говоримо о државама где фонд нема потписане билатерлане споразуме образац је другачији, али је процедура иста. У случају настанка медицинског трошка у тим земљама осигураник сноси трошкове сам, али по повратку има право на рефундацију насталих трошкова. Што значи да мора да поднесе документацију, образац, медицински налаз и новонастале рачуне о медицинском трошку“, навела је Александра Баслаћ.
Законски рок за рефундацију је до 60 дана, наравно, уз приложену потпуну документацију.
Битно је напоменути да са Грчком не постоји споразум, па путник за десет дана боравка у тој земљи плаћа полису од око 20 евра, што покрива трошкове медицинских услуга до 35.000 евра.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.