Izvor: RTS, 17.Nov.2023, 09:24

Међународни дан студената, сећање на студенте које су убили нацисти 1939. године

Сајмовима праксе, спортским такмичењима и академијом до краја новембра, академци обележавају Међународни дан студената. Подсетимо, Међународни дан студената обележава се у знак сећања на 17. новембар 1939. године, када су нацисти убили 20 чехословачких студената, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << који су демонстрирали против окупације своје земље.
Подржали су највећи студентски пројекат у Србији – нове студентске картице. А да би им стандард био још бољи, најављују обилазак студентских домова и факултета као и нове анкете.

"Сматрамо да је добро када студенти реагују на било какве ствари што се тиче самог студентског живота и студентског стандарда, јер ми ако не знамо њихове проблеме и не знамо са чиме се они сусрећу, ми не можемо да им помогнемо у некој великој мери", рекао je Михајло Бошковић потпредседник Студентског парламента УБ
Студент проректор Универзитета у Београду Ана Грчић каже да желе да посете сваки од 31 факултета, да се упознају са студентским представницима, студентским организацијама.
"Да добијемо од њих одговоре на питања која смо ми припремили као студентски парламент и као руководство, а која се односе на студентски стандард, студентски живот, на информисање студената, међународну сарадњу коју остварују и друге важне аспекте за студенте на тим факултетима", рекла је Грчићева.
Комуникација са студентским организацијама А примена Закона о студентском организовању, кажу, зависи од самих универзитета.
"Не могу да кажем да је закон имплементиран сто посто на свим високошколским установама. Из тог разлога ћемо, када буде прошао упис на факултете, почетком децембра месеца као Студентска конференција универзитета Србије и обићи све универзитете који су у нашем саставу како бисмо на терену проверили на који начин студенти учествују у органима и телима високошколских установа и да ли је студентско организовање и њихови избори, да ли су спроведени у складу са Законом о студентском организовању", напомиње Маргарета Смиљанић, председница Студентске конференције универзитета Србије.
Потребно им је више праксе током студија, па следеће недеље организују Сајам пракси.
"Двадесет другог новембра ћемо имати свечано отварање Трећег сајма запошљавања, пракси и стипендија који ће се одржавати два дана на Машинском факултету", најављује студент продекан Машинског факултета Универзитета у Београду Алекса Остојић.
Главни изазов ове године била додела стипендија Најављују још један дијалог лидера, где ће разговарати о шест кључних тема: Првенствено ће говорити о настави, стипендијама, заштити животне средине.
"Један од највећих изазова са којим смо се суочили ове године јесу биле стипендије које су одвојене сада у Министарству просвете и Министарству науке. Како је дошло до велике конфузије између студената на који начин могу да конкуришу, те ћемо до јануара, док не буду усклађене листе Министарства просвете и Министарства науке пратити даљи развој ситуације око конкурисања за студентске стипендије", истиче председница Студентске конференције универзитета Србије.
Академија коју ће одржати 29. новембра посвећена је акцији Студенти за децу Космета. Средства која прикупе, намењена су за пакетиће деци Косова и Метохије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.