Izvor: RTS, 07.Jun.2023, 07:50

Финска, бизнисмен кажњен са 121.000 евра за прекорачење брзине

Финском мултимилионеру Андерсу Виклефу изречена је казна за пребрзу вожњу од 121.000 евра, због прекорачења од 30 километара на сат. У Финској се казне одређују прогресивно, према прихода преступника.
Андерс Виклеф је изјавио за Ниа Аланд, новине >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на Оландским острвима, аутономну финску регију у Балтичком мору, да је успоравао, али да претпоставља да се то није догодило довољно брзо.

“Тако то иде”, рекао је Виклеф.
Виклеф, који је председник и оснивач холдинг компаније чији су приходи 350 милиона евра годишње, рекао је да се ограничење брзине “изненада” променило са 70 на 50 километара на сат. У том тренутку је, додаје, возио 82 километара на сат.
Казне за саобраћајне прекршаје у Финској се заснивају на тежини прекршаја и приходима преступника, а то полиција може одмах да провери путем паметних телефона повезивањем са централном базом података пореских обвезника.
Према финском систему, новчана казна се израчунава на основу дневног расположивог прихода преступника, који се сматра половином његовог дневног нето прихода. Што више возач прелази ограничење брзине, то је и већа казна.
Чињеница да је Виклеф претходно два пута кажњен због прекорачења брзине била је отежавајућа околност. Одузета му је и возачка дозвола на 10 дана.
Бизнисмен, по ком се зове Виклеф Холдинг Арена, главни спортски стадион острва у регионалној престоници Мариехамну, кажњен је са 63.680 евра 2018. године, пет година након што је добио казну од 95.000 евра за исти прекршај.
Виклеф је рекао да се нада да ће казна, еквивалентна половини његовог расположивог прихода током 14 дана бити потрошена корисно.
“Чуо сам да влада жели да уштеди 1,5 милијарди евра на здравству у Финској, тако да се надам да мој новац може да попуни ту празнину“, рекао је Виклеф.
Финска изриче казне клизно за низ прекршаја какви су крађа у продавницама и кршење закона о хартијама од вредности и финансијској трговини. Казне су прогресивне, исто као и опорезивање - што више зарађујете, више плаћате.
Тако је 2002. године Анси Вањоки, тада један од извршних директора Нокије, кажњен са 116.000 евра пошто је ухваћен да вози “харли дејвидсон“ 75 километара на час тамо где је ограничење 50.
Сматра се да је Швајцарска, која користи сличан систем изрекла највећу саобраћајну казну до сада - 3.600 франака дневно током 300 дана, или око 1,1 милион евра, за шведског возача ухваћеног да вози 290 километара на час између Берна и Лозана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.