Izvor: RTS, 14.Jun.2023, 06:03

Пентагон обећао оклопна возила "бредли" Кијеву; Гроси одложио посету нуклеарки Запорожје

Рат у Украјини – 475. дан. Украјински званичници саопштавају да су ракетирани Одеса и Доњецка област. Председник Украјине Володимир Зеленски позива на пооштравање санкција Москви. Белоруски председник Александар Лукашено тврди да је та земља почела да добија нуклеарно >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << тактичко оружје од Русије. Вашингтон обећао 15 оклопних возила типа "бредли" Кијеву. Директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси из безбедносних разлога одложио посету нуклеарки Запорожје.
Украјински званичници оптужили су Русију за ракетне нападе на Криви Рог, Кијев и Харков.

Москва је, с друге стране, оптужила Кијев за гранатирање два села у Курској области. Тврди да је одбила два украјинска напада јужно од Бахмута.
Из НАТО-а саопштавају да украјинске снаге остварују напредак и освајају територије у својој контраофанзиви.
Руски председник Владимир Путин негира те информације и наводи да украјинска контраофанзива, која је почела 4. јуна, није била успешна ни у једној области, додајући да су украјински људски губици 10 пута већи од руских. Наводи да нема потребе за увођењем ратног стања у Русији.
Поручио је да је Русија отворена за мировне преговоре са Украјином, али да је једини начин да се сукоб заустави да Запад прекине испоруке оружја Кијеву.
Ниво воде након рушења бране Нова Каховка опада, наставља се евакуација становништва из удаљених подручја.
Из Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) оцењују да је ситуација око Запорожја и даље ризична.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.