Izvor: RTS, 17.Nov.2023, 19:07

Упитни и квалитет и количина хране

Црвени крст у Смедереву више није извршилац услуга припреме и расподеле оброка народне кухиње. Након тендера, који је расписала локална самоуправа, ова услуга је поверена приватној фирми, што, како кажу из смедеревске организације, није у складу са Законом о Црвеном >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << крсту Србије. Нашој редакцији, јавили су се и корисници народне кухиње, који нису задовољни тренутном услугом.
Радослав из Вранова, вишегодишњи је корисник народне кухиње. Како каже, оброке је раније добијао сваког другог дана на кућну адресу јер због инвалидитета не може да оде по њих. Сада је другачија ситуација.
„Никакву храну не добијам, ја сам ухватио шлог, и тешко ми је без хране. Две недеље има како нисам добијао храну", каже Радосав Чолаковић из Вранова.
Корисници који су се обратили нашој редакцији, али и они које смо затекли испред народне кухиње, кажу да би количина, као и квалитет хране, требао да буде бољи.
„Добио сам једну паштетицу и две виршле, ето то сам појео за три дана", истиче корисник услуга Народне кухиње док други додаје да храна није добра: „Ово ништа није, нисам задовољна уопште."
Од 6. новембра, услуге народне кухиње пружа приватна фирма. Тренутно кувају оброке за нешто мање од хиљаду људи, а како кажу, количина хране и место дистрибуције, одређен је уговором и према налозима Центра за социјални рад.
„Ми немамо никакву информацију за људе који су непокретни и који нису у могућности да дођу да преузму храну из народне кухиње. Има обавештење на свакој месној заједници, чак наше колеге са терена остављају храну на три или четири пункта, у неком селу два, све зависи. Нови смо сада, ми овде радимо две недеље тек, тако да нам и треба мало времена да се уходамо, да упознамо нове људе, тако да, трудимо се, стварно се трудимо", каже Милица Савић, менаџерка.
Смедерево је једина локална самоуправа у Србији која расписује јавну набавку за доделу средстава припреме и дистрибуције бесплатних оброка за кориснике народне кухиње, кажу у овој локалној организацији.
„У другим локалним самоуправама, јавна набавка се не спроводи, већ је у складу са законом о Црвеном крсту Републике Србије, услугу врши локална организација Црвеног крста у складу са својим овлашћењима", наглашава Маја Јовановска, секретарка у Црвеном крсту Смедерево.
Због овакве ситуације, решење о отказу, добило је шесторо радника смедеревског Црвеног крста.
„Волела сам ове људе, разумете, да им помажем, то је осећај тај који Црвени крст негује и који смо ми сви прихватили, и моје колеге су остале без посла, није само ја, па сви који радимо. На улици смо, односно, на бироу смо"објашњава Тања Јовановић из Смедерева.
Објашњење о расписивању тендера, као и о проблемима корисника, потражили смо и од надлежног министарства, Центра за социјални рад и локалне самоуправе. До сада га нисмо добили.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.