Izvor: RTS, 17.Nov.2023, 18:15

Орбан: Ако Европска унија не интегрише регион Југоисточне Европе други ће то желети

Премијер Мађарске Виктор Орбан је, говорећи о проширењу Европске уније, рекао да је Мађарска проширење увек посматрала као могућност, а да ЕУ не може да се одлучи како са Западним Балканом и да ако погледамо реформе у ЕУ, онда ни до 2040. неће бити проширења. Иако би >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << споразум Србије о слободној трговини са Kином "био неспојив са чланством у ЕУ, Срби имају право да седе на две столице", навео је Орбан.
Виктор Орбан је, на конференцији председника парламената Југоисточне Европе у Будимпешти, говорио о проширењу Европске уније.
Како је навео, Европска унија не може да се одлучи како ће са Западним Балканом, а да је Мађарска проширење увек посматрала као могућност.
"Постоји групација у Европској унији која проширење посматра као проблем. Динамичност, раст, снага долазе из земаља које су касније примљене у ЕУ", истакао је Орбан.
Додао је да је за Мађарску проширење Европске уније нешто што се мора урадити.
"Ако ми овај регион Југоисточне Европе не интегришемо, други ће то желети. Пошто нисмо примили Србију и други су се јавили, па сада имају уговоре са Кином", навео је мађарски премијер.
Иако би споразум Србије о слободној трговини са Kином "био неспојив са чланством у ЕУ, Срби имају право да седе на две столице", навео је Орбан и истакао да је то "начин да се ЕУ подстакне на акцију".
Оценио је и да рат у Украјини утиче на несигурност Европске уније о проширењу.
"Ако погледамо реформе у ЕУ, онда ни до 2040. неће бити проширења" Говорио је и о најављеним реформама у Бриселу које би омогућиле проширење Уније.
"Свакодневно се сусрећем са лукавством у Бриселу. Десет је кандидата, кажу, са 36 држава не можемо да функционишемо. Зато прво треба спровести унутрашње реформе ЕУ, па онда проширење, наводе у Бриселу. Ако погледамо реформе у ЕУ, онда ни до 2040. неће бити проширења", истакао је Орбан.
Оценио је да нису потребне реформе у Европској унији да би најспремније државе биле примљене.
"Унутрашње реформе свака чланица жели да искористи за своје интересе. Питање проширења, питање је и две политике у ЕУ, централизације или децентрализације", поручио је Орбан.
Додао је да Мађарска подржава документ Европске комисије да државе кандидати добију бенефите.
"Може се обезбедити слободно кретање робе, људи, услуга. То је политика реалне интеграције пре придруживања. Подржавам предлог комисије о две милијарде бесповратне помоћи и четири милијарде евра повољних кредита за Западни Балкан", нагласио је Орбан.
Поручио је да је Мађарска спремна да подржи европске интеграције Западног Балкана.
"Ми Мађари смо спремни да за интеграције Западног Балкана уплатимо колико треба. Можете да рачунате на нас да се регион Југоисточне Европе што пре учлани", навео је Виктор Орбан.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.