Izvor: RTS, 16.Nov.2023, 17:42

Упозорење РТС-а СББ-у за позиционирање програма Јавног сервиса

Поводом обавезе оператора електронске комуникационе мреже за дистрибуцију медијских услуга да програме у понуди позиционира на начин установљен Законом о електронским медијима који је ступио на снагу 4. новембра ове године, генерални директор ЈМУ РТС Драган >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Бујошевић упутио је упозорење СББ-у (Serbia Broadband). Упозорење преносимо у целости.
Поштовани,
Овим путем желимо да укажемо на вашу обавезу да програме Јавне медијске установе Радио-телевизије Србије (РТС 1 и РТС 2) као основне програме јавног медијског сервиса, позиционирате на почетку листе канала у понуди на свим вашим дистрибутивним платформама, непосредно иза сервисног канала (који треба да буде на нултој позицији).
Наиме, дана 4.11. 2023. године ступио је на снагу Закон о електронским медијима ("Службени гласник РС", број 92/2023) који чланом 112. став 13. установљава обавезу оператора електронске комуникационе мреже за дистрибуцију медијских услуга да програме у понуди позиционира на следећи начин:
1) сервисни канал оператора, са информацијама о садржају понуде оператора – нулта позиција;
2) основни програми јавних медијских сервиса у зони њиховог покривања – позиције непосредно иза нулте позиције;
3) све остале медијске услуге телевизије у понуди оператора – непосредно након позиција за медијске услуге телевизије из тачке 2) овог става, према редоследу који одреди оператор.
Непоступање у складу са наведеним обавезама подразумева покретање управног извршења и прекршајног поступка у складу са чланом 112 став 15 и чланом 125 Закона о електронским медијима.
С поштовањем,
генерални директор ЈМУ РТС
Драган Бујошевић

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.