Izvor: RTS, 16.Nov.2023, 07:10

Уместо Десанке Максимовић – Исмаил Кадера, СО Бујановац променила име основне школе

Скупштина Општине Бујановац изгласала је да ОШ "Десанка Максимовић" у Биљачи промени име, и да се назове по албанском књижевнику Исмаилу Кадареу. Српски одборници су напустили седницу. Коначну одлуку доноси Министарство просвете.
Иницијатива >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за промену назива школе у Биљачи потекла је од Националног савета Албанаца, а на седници школског одбора је прихваћена, уз образложење да у школи нема наставе на српском језику и ниједног српског ђака.

Директор школе каже да он нема ингеренције и да одговара школском одбору и Министарству просвете.
“Једино што сам могао да кажем на седници школског одбора је да је до сада школа носила име Десанка Максимовић, проблема није било, јер до ове школске године школа је била мултинационална, ни један ексцес нисмо имали на националној бази, име није утицало на квалитет реализације наставног плана и програма“, каже директор школе Назми Нухиу.
Након што је одбијен захтев да се са дневног реда уклони тачка о промени назива школе, одборници српских партија напустили су седницу. Сматрају да је неумесно постављати такав захтев.
“То је погрешан начин прикупљања политичких поена, дубоко сам уверен да и Албанци не наседају на ове приче, јер стварно нас много више интересују егзистенцијални проблеми, него назив школе која носи име песникиње Десанке Максимовић, која је уз то и дечји песник“, рекао је одборник Миодраг Милковић.
До прошле године настава у школи је била двојезична, са једним српским учеником.
Коначну одлуку о имену школе доноси Министарство просвете. Министарка Славица Ђукић Дејановић рекла је да је тај потез, у овом тренутку, непримерен.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.