Izvor: RTS, 13.Nov.2023, 08:56

Украјина: Руски ракетни напади на Николајевску и Дњепропетровску област; Шолц спреман за разговор са Путином

Рат у Украјини – 628. дан. Руске снаге извеле су ноћас ракетне нападе на Николајевску и Дњепропетровску област, саопштио је Кијев.. Са друге стране, Кремљ је поручио да Русија не може да изгуби на бојном пољу. Високи представник Европске Уније Жозеп Борељ истакао >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је да Кијев у блиској будућности не може да победи Москву.
Настављају се борбе у Украјини за Авдејевку и Купјанск. Украјински генерал Олександр Тарнавски изјавио је да руске снаге појачавају ваздушне нападе на истоку земље у Доњецкој области. 

Портпарол Команде Копнене војске Оружаних снага Украјине Володимир Фитјо истакао је да руске снаге покушавају да поврате изгубљене положаје код Бахмута
Са друге стране, портпарол Кремља Дмитриј Песков навео је да је време да Вашингтон и Кијев схвате да Москва не може да буде поражена на бојном пољу.
Немачки канцелар Олаф Шолц, у међувремену, рекао је да је дијалог са руским председником Владимиром Путином потребан, као и да ће га наставити, истичући да Русија мора да повуче своје трупе да би дошло до разговора са Украјином. 
Истовремено, британска агенција Ројтерс јавила је да Шолц за наредну годину планира за удвостручи немачку војну помоћ Украјини, на осам милијарди евра.
За то време, Пентагон је најавио да ће САД у наредном периоду наставити да испоручују пакете одбрамбене помоћи Украјини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.