Izvor: RTS, 10.Nov.2023, 07:49

Почиње шесто издање Париског мировног форума, у Француској и председник Вучић

Париски мировни форум, који ће окупити представнике међународних организација и лидере држава, међу којима је и председник Србије Александар Вучић, почеће данас у Паризу, у палати Броњар.
Овогодишње, шесто издање Париског мировног форума, под >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << називом "Тражење заједничког основа у свету супарништва", посвећено је највећим изазовима данашњице и тражењу ефикасних одговора на најхитније светске изазове.

У фокусу дводневног скупа у Паризу је управљање последицама вишеструких криза на становништво, сарадња кроз сукобе, преиспитивање глобализације у поларизованом свету, катализирање климатских и еколошких решења, обезбеђивање безбеднијег и етичног дигиталног света и неговање инклузивнијих и праведнијих друштава.
Форум се отвара сесијом "Париски пакт за људе и планету", а уводно обраћање имаће председник Француске Емануел Макрон.
Од шефова држава говориће и председник Гане Нано Акуфо-Адо, председник Сенегала Маки Сал, председник Кеније Вилијам Руто, као и председник Владе Барбадоса Миа Амор Мотли.
Међу говорницима су и генерална директорка Међународног монетарног фонда Кристалина Георгијева, председник Светске банке Аџеј Банга, председник Института за економски раст Нанд Кишоре Синг и генерални секретар Организације за економску сарадњу и развој Матиас Корман.
Током два дана биће одржано 80 сесија. Осим представника међународних организација и светских лидера, присуствоваће и представници невладиних организација и фондација, компанија, верских група, стручњаци и новинари из целог света.
Париски мировни форум, чији је иницијатор Емануел Макрон, одржава се од 2018. године, са циљем да окупи све актере глобалне управе и заснован је на идеји међународне сарадње као кључног фактора за суочавање с глобалним изазовима и осигуравање трајног мира.
Форум се организује у партнерству са Међународном агенцијом за енергетику, ЕУ, Међународним монетарним фондом, Организацијом за економску сарадњу и развој, Организацијом УН за образовање, науку и културу  и Програм УН за развој.
Вучић се састаје са Макроном  Уочи почетка Форума, председник Србије Александар Вучић састаће се са премијером Краљевине Белгије Александром Де Кроом, као и са председником Француске Емануелом Макроном.
Вучић је уочи посете Француској изјавио да је Париски форум прилика да се на маргинама скупа, и у миру, разговара са многобројним светским лидерима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.