Izvor: RTS, 03.Nov.2023, 06:53

Шта показује анализа трошкова – исплати ли се сетва у новембру

Због пролећа у новембру, сетва озимих усева још није завршена, али климатске промене нису једини изазов за пољопривреднике. Протекла година била је више него тешка – на лагеру је непродата роба, а само ретки су остварили зараду. Ове сезоне цена репроматеријала >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << јефтинија је више од 20 одсто него лане, али су откупне цене жита и даље ниске.
Ратари чекају боље време: Промену временске прогнозе, али и да репроматеријал додатно појефтини јер је готово извесно да цена њихових производа неће значајније расти.

"Сад ми можемо да нађемо семе од 40 до 80 динара за килограм пшенице. Али килограм пшенице је 20 динара, тако да следеће године треба да вратимо три или четири килограма меркантилне пшенице за килограм семена, што је изузетно неповољно. Цене репроматеријала су пале, али су цене и наших производа пале тако да нисмо ништа са тим добили", објашњава Војин Тркуља из ДП "Бранко Глеђа" из Банатског Вишњићева.
У Институту за ратарство у Новом Саду сведоче да је тренд сејања пшенице са тавана незаустављив.
Ипак, не очекују да ће се површине под стратешки најважнијом културом знатно смањити.
"Током последњих двадесетак година површине под пшеницом никад нису пале испод 520.000, 530.000 хектара тако да ни у неком наредном периоду, а ни ове године не можемо очекивати драстично смањење. Било је и много неповољнијих година, година када је била хиперинфлација, а када су ратари и даље сејали пшеницу, наравно и друге ратарске усеве", указује др Милан Миросављевић са Института за ратарство у Новом Саду.
Боље да семе чека кишу у земљу, него у складишту Онима који за сетву чекају промену временске прогнозе, саветује да у њиву уђу већ сутра.
"Боље је да семе чека кишу у земљи него у складиштима и надамо се да ће ови топли временски услови омогућити да семе што пре клија, односно да се формирају усеви и можда једна препорука када говоримо о новембарској сетви јесте да се повећа норма, односно количина семена за неких десетак процената", саветује др Миросављевић.
За оне који сетву одлажу због неизвесне исплативости, Институт за агроекономију је урадио анализу трошкова. 
За 300 килограма НПК ђубрива по хектару потребно је око 22.500 динара, а за 35 литара горива по обрађеном хектару трошкови су око 6.200 динара.
Минимална профитабилност На лагеру, поред овогодишње, имамо и велике количине непродате пшенице из 2022. године, када је откупна цена била око 15 динара виша него сада.
Зато има и оних који и даље размишљају о томе да ли уопште да улазе у јесењу сетву или да можда сачекају пролеће.
"Један део ће сигурно напустити пољопривреду, а други део ће тражити неке друге културе од којих може да преживи. Ја морам да поменем као идеју, с обзиром на то да ове године имамо рекордан пољопривредни буџет, надлежно министарство може да размишља о томе да као и неке друге земље у буџету оставе средства да би се остварила та минимална профитабилност пољопривредних газдинстава, како она не би пропала", каже проф. др Зоран Рајић са Института за агроекономију. 
Како би сетва била повољнија, а зарада већа, из Задружног савеза траже од надлежних да се укине порез на сваки излазак задружних машина у поља коопераната.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.