Izvor: RTS, 03.Nov.2023, 06:53

Осуђеници обновили цркву у затвору у Сремској Митровици, храм из доба Аустроугарске

У Казнено-поправном заводу у Сремској Митровици, највећем у Србији, изграђена је православна црква. Крст и звона који ће наредних дана бити постављени, благословио је епископ сремски Василије, а церемонији освештавања присуствовали су и осуђеници који су градили >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << храм.
У митровачкој казнионици, још у време Аустроугарске, постојао је храм који је после Другог светског рата претворен у Дом културе. Тај објекат је данас реконструисан и дограђен у цркву свете Петке, захваљујући раду и прилозима запослених и осуђеника који су се на градилишту обучили за нове послове.

"Научио сам пиковани камен. То ми је једино што сам научио да радим и хвала човеку што ме учи", захвалан је осуђеник Ј. К.
И другом А. Ј. је веома драго што је учествовао у изградњи једног православног храма који, како каже, има и носи са собом неке страшне ствари из прошлости.
Црква споменик и сведочанство историје Како се чуло на освећењу храма, он није само архитектонски споменик, већ и сведочанство да су православци имали кључну улогу у управљању овим затвором.
"За покајање и за покој душе свих страдалих током прошлог века, односно два светска рата овде у митровачкој казниони, да на неки начин одамо почаст тим људима који су невино страдали, а били су криви само зато што су православне вероисповести", поручује Александар Алимпић, управник КПЗ Сремска Митровица.
Са верским правима лакша реинтеграција Закон предвиђа да осуђеници остварују и своја верска права, а из Управе за извршење кривичних санкција наглашавају да искуство говори да се уз помоћ цркве лакше реинтегришу у друштво.
"Ми имамо 98,5 одсто православних хришћана који су на издржавању казне. Међутим и све остале вероисповести које имају потребу да практикују неке своје верске обреде, ми смо у обавези да им то омогућимо и то и радимо", истиче Дејан Царевић, директор Управе за извршење кривичних санкција.
Свештеник Далибор Чолић, каже да сваке недеље ту имају богослужења.
"Сада, додуше у ванредним околностима, и имамо импровизовани храм. Међутим, надамо се да ћемо већ следеће године овај храм завршити", наводи Чолић.
У новом храму сремске епархије предстоји фрескописање. За брз завршетак радова је, кажу у заводу у Сремској Митровици, најзаслужнији велики одзив осуђеника, радника, али и привредника и цркве.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.