Izvor: RTS, 02.Nov.2023, 07:04

Основна школа у којој су Пено и Богдановић заиграли кошарку нема услова за наставу физичког васпитања

Основна школа "Павле Савић" у Миријеву највећа је у Србији. Али уместо поноса, то је њима брига, макар када је реч о часовима физичког. Да ли административне препреке могу да лише децу обавезних часова физичког васпитања?
Ђаци другог разреда Основне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << школе "Павле Савић" већ годину дана часове физичког васпитања имају само када је лепо време, или их немају уопште јер у школи са 2.096 ђака, места у фискултурној сали нема за сва одељења.

"Сналазимо се како ко зна и уме, и како ко може, сад по учионицима одржавамо наставу физичког васпитања обично су то вежбе, које просто не могу све да се изведу, не можете наставни садржај да пратите онако како је прописано, јер учионица је мали простор и просто немате могућност за тако нешто, али се трудимо", каже учитељица II2 Јована Латиновић.
Решење је једно време био балон који се налази у школском дворишту од 2006. године и у коме су школарци нижих разреда имали физичко. А онда је стигла одлука Дирекције за имовину која је практично ту могућност укинула.
Директор школе ОШ "Павле Савић" Милан Крстић каже да власници балона плаћају закупнину којом се пуни буџет Града и вољни су да  уступе термине, наравно бесплатно, за ученике млађих разреда.
"Значи решење постоји само нам треба добра воља појединаца да добијемо ту дозволу. Дирекцији за имовину смо упутили захтев још пре две године, а градском секретаријату за имовинско правне послове прошле године. Никакав одговор нисмо добили, а ми видимо решење, али смо наишли на бирократске препреке, па смо накнадно ове године упознали и наставничко веће, школски одбор и савет родитеља", каже Крстић.
Од V до VIII разреда, ђаци физичко имају три пута недељно. Иако школа има две сале - велику и малу, то није довољно.
"Са 38 одељења пута три часа недељно, то нама прави јаку гужву, тешко је организовати секције, тешко је испратити све то, али са друге стране јако је лепо радити у овако великој школи", напоменуо је наставник физичког васпитања Никола Поповић.
Прве кошаркашке кораке у овој сали направили су наши репрезентативци Стефан Пено и тренутни капитен репрезентације Богдан Богдановић.
Препорука Министарства јесте да деца у школама имају што више часова физичког, али одговор надлежних секретаријата и градске дирекције на питање како може да се реши проблем у Основној школи "Павле Савић" до емитовања овог прилога није добила ни наша редакција.
По свему судећи, ђаци ће физичко радити у учионицама и ове зиме.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.