Izvor: RTS, 02.Sep.2023, 07:26

Северна Кореја испалила крстареће ракете према Жутом мору

Јужнокорејска војска саопштила је да је Северна Кореја рано јутрос испалила неколико крстарећих ракета према Жутом мору. Додали су да детаље лансирања анализирају јужнокорејске и америчке обавештајне службе.
Северна Kореја је рано јутрос испалила >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << неколико крстарећих пројектила према Жутом мору, саопштила је јужнокорејска војска. Детаље лансирања анализирају јужнокорејске и америчке обавештајне службе, наводи се у саопштењу генералштаба Јужне Kореје, преноси Ројтерс.
То је последњи у низу ракетних тестова и војних вежби које Пјонгјанг спроводи последњих недеља, укључујуц́и неуспело лансирање шпијунског сателита крајем прошлог месеца.
Јужна Kореја је у петак најавила санкције петорици појединаца и једној компанији из Северне Kореје који су учествовали у развоју нуклеарног и ракетног програма те земље.
Севернокорејска агенција KЦНА известила је у четвртак да је Пјонгјанг извео симулирани нуклеарни напад на циљеве широм Јужне Kореје, што је изазвало критике из Сеула.
Заједничке годишње војне вежбе Јужне Kореје и САД, познате као Штит слободе Улчи, завршене су у четвртак након 11-дневних ваздушних маневара у којима су учествовали и Б-1Б стратешки бомбардери.
Северна Kореја је протестовала због распоређивања америчких летелица са способношћу да носе нуклеарно наоружање, испаливши две балистичке ракете само неколико сати касније у знак одмазде.  Пјонгјанг већ дуже времена критикује ове вежбе, које доживљава као пробу за ратни сукоб.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.