Izvor: RTS, 03.Avg.2023, 20:10

Заражене свиње покопане у близини кућа и изворишта у Клокоту, мештани у страху

Афричка куга заразила је и свиње у Клокоту, у Косовском Поморављу. Неколико стотина грла је угинуло или еутаназирано. Проблем није само у губитку животиња, већ и у томе што заражене свиње закопавају у срединама у којима нема заразе и близу кућа и изворишта чисте >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << воде.
Страх од ширења заразе приморао је Србе у Грнчару да изађу на улицу и покушају да спрече закопавање угинулих животина у њиховом атару. Полиција је реаговала и применила силу.

Полиција је у неколико наврата користила и сузавац. Спонтан и миран, гандијевски скуп мештана, на силу је спречен, а угинуле животиње закопане у близини куће Миливоја Петровића.
"Бруталност. Ово је бруталност. Живе свиње су закопали и те болесне и шта знам шта је све ту било. Нас је полиција малтретирала јуче“, каже Миливоје указујући на смрад који се осети.
Петко Ракић, житељ Грнчара, каже да се сви боје заразе. “И жалосно је што смо дошли до овог степена“, рекао је Ракић.
Јама са закопаним угинулим животињама је и на неколико стотина метара од извора минералне и газиране воде, коју Петко Ракић на свом имању има на три локације.
"Страхујемо клице да не допру до воде, пошто је употребљавају људи, стока, овце, козе, свиње и живина. То се плашимо, јер то је 200 метара одавде од те јаме где су покопане свиње", објаснио је Ракић.
Преостали Срби у Грнчару, у настојању да очувају средину чистом, нису разочарани само због понашања полиције, већ и локалних руководиоца у српској општини по косовском систему, који су, како тврде, одредили локацију у њиховом селу за покоп угунулих животиња.
Промена локације за покоп свиња Из Привременог органа општине Витина кажу да комисија пописује угинуле животиње, а да ће Канцеларија за КиМ надокнадити штету. Тврде да ће променити локацију за покоп свиња.
"Зато смо и реаговали око локације која је дата у Грнчару јер из зараженог подручја транспортујемо свиње у незаражено подручје. Опасно, и зато смо изедејствовали да се пронађе локација која ће да одговара свима и која неће да доводи друга домаћинства у питању око тог проблема", каже Божидар Дејановић.
Мештани Грнчара кажу да ће за њих проблем бити превазиђен када покопане животиње из њихове средине буду измештене у другу. Забринути су и због полицијског снимања током мирног протеста, страхујући од могућег процесуирања.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.