Izvor: RTS, 03.Avg.2023, 19:46

Вучић за РТС: Србија нема право и не сме да одустане од подршке Републици Српској

Председник Александар Вучић каже за РТС да Србија нема право и не сме да одустане од подршке Републици Српској, ма која сила да тражи да уведе санкције против наших људи, припадника нашег народа. Поводом годишњице "Олује", рекао је да ће сутра ићи на Петровачку цесту >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да ода пошту деци убијеној само зато што су српска и истакао да никада нисмо бежали да одамо почаст и припадницима другог народа и пред њиховим жртвама.
Александар Вучић, који је у посети Републици Српској поводом сећања на страдале у "Олуји", рекао је у Дневнику РТС-а да је данас са председником РС Милорадом Додиком и патријархом српским Порфиријем разговарао у манастиру Осовица у општини Србац о кључним питањима за српски народ, Републику Српску и целокупну позицију нашег народа у региону, за односе са светом, за притиске којима су изложени наши људи.

Србија, истакао је председник, нема право и не сме да одустане од подршке Републици Српској, ма која сила да тражи да уведе санкције против наших људи, припадника нашег народа.
“Од када су Американци увели санкције комплетном руководству Републике Српске и увели санкције против наших људи на Косову и Метохији, али наших људи на Косову и Метохији, неалбанцима, увели санкције против шефа Безбедносно-информативне агенције у Србији, ствари се компликују. То нису једноставне ствари за нас, оне се компликују не само у политичком смислу, већ и у економском смислу“, рекао је Вучић.
Председник је истакао да ће Србија сутра изнети став по том питању.
“Али је унапред јасно да Србија нема право и не сме да одустане од подршке Републици Српској, ма која сила да тражи да уведе санкције против наших људи, припадника нашег народа, онолико колико можемо, па макар били и последњи на кугли земаљској, ми не можемо да мењамо свој народ и бићемо уз свој народ“, поручио је Вучић.
"Прошла су времена блокаде на Дрини, настављамо са пројектима" Прошла су времена, истакао је председник, када је Србија постављала зид на реци Дрини и правила блокаде и говорила против људи у Републици Српској да би, ваљда себи, направила нешто бољу позицију.
"Ми морамо да подржимо једни друге и ми ћемо наставити са пројектима. У свакој општини Републике Српске, Република Србија изградила је, или гради, вртић, школу, мост, терене, фудбалске, кошаркашке, обновљамо много тога и видели сте и најмодерније терене и школу у Бањалуци. То смо ми дали новац и то је велики новац", навео је Вучић.
"Никада нисмо бежали да одамо почаст припадницима другог народа" Поводом годишњице "Олује", додао је, сутра ће ићи на Петровачку цесту, да ода почаст и пошту деци убијеној само зато што су носила српско име и презиме.
"Пре тога никада нисмо бежали, за разлику од других, да одамо почаст припадницима другог народа, да погнемо главу пред њиховим жртвама и мислим да је то наша предност у односу на њих, јер смо у стању да искажемо поштовање према њиховим жртвама", указао је Вучић.
"Никако да кажу етничко чишћење, јасно шта се ту догодило" Ако се погледа проценат Срба данас у Хрватској у односу на 1991. годину, истиче Вучић, јасно је шта је то што се догодило.
"Ја видим да неки наши људи, чак и у Хрватској, ваљда да би им се додворили, па говоре о егзодусу, о свему другом. Никако да кажу етничко чишћење, да не кажем нешто теже. Ја мислим да када то добро погледате, онда вам је јасно шта се ту догодило", указао је председник и додао да верује да ће следеће године годишњица "Олује" бити обележена у Београду.
"Не треба да гасимо медије зато што су на страни Запада или Русије, имате право да причате шта хоћете" Вучић је, упитан како види утицај Русије данас у Србији, пре свега у медијима који се помињу у тексту немачког аутора Мартина Кеслера, и колико гледа у правцу Москве, поновио да никада није рекао да се залаже за српски свет и да пре свега ради на заштити националних и државних интереса кроз подизање економије Србије.
"Онда они пређу у сферу ирационалног, јер морају у тој својој кампањи да објасне зашто морају да чувају своје чедо на Косову и Метохији, Аљбина Куртија, и са друге стране зашто Срби свуда у региону морају да буду криви, као што су Срби у Босни и Херцеговини. Пошто су сви они тобож за њих мали, морају да нађу великог непријатеља са којим ће се обрачунавати, онда је ту увек обрачун са мном као председником Србије, односно са Србијом" објаснио је Вучић.
Што се тиче утицаја Русије и руских медија, каже да тога наравно има, али да то нема везе са политиком Србије. "Ја сам тај који ће да води политику у складу са интересима Републике Србије", поручио је Вучић.
Рекао је да не треба да гасимо медије зато што су на страни Запада или на страни Русије. "Ја нећу то да радим, нећу у томе да учествујем. Они имају своје мишљење, имате право да причате шта хоћете", истакао је Вучић.
"Наша политика није ни једно, ни друго. Наша политика је Србија. Политика коју водим и политика коју ћу да водим док сам председник Републике, а то је до 2027. године, је самостална, независна Србија, која има своје спољнополитичке циљеве и на европском путу, али која неће да руши традиционална пријатељства, ма ко шта тражио од медијских посленика, ма ко шта тражио на било који други начин“, поручио је Вучић.
“Пропаганда са лажних платформи, Србија изложена хибридним триковима на дневном нивоу“ Објаснио је да се пропаганда против Србије води са лажних платформи на друштвеним мрежама, где се неки представљају као проруски орјентисани, а у ствари су за Запад, и обрнуто.
"Онда схватимо да то долази из једне суседне државе која је чланица НАТО-а. И по директним утицајима неких других то ради како би одвојила део становништва које је родољубиво и патриотски орјентисано од државе Србије и окренула их против њих, не би ли извели револуцију на територији Србије“, навео је Вучић и додао да је у питању један од наших јужних суседа.
Србија је, каже, свим тим хибридним триковима изложена на дневном нивоу.
“Ускоро ћемо о томе да говоримо мало више. Да видите само каквим се триковима све служе“, рекао је Вучић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.