Izvor: RTS, 02.Avg.2023, 10:20

Утицајна агенција Фич снизила кредитни рејтинг САД

Агенција Фич Рејтингс, једна од три најутицајније агенције за евалуацију кредитног рејтинга, снизила је кредитини рејтинг Сједињених Америчких Држава, наводећи као разлог растући дуг на савезном, државном и локалном нивоу и "континуирано погоршање критеријума >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << управљања" у последње две деценије.
Рејтинг САД је у уторак смањен са највишег нивоа са ознаком ААА за један степен, на ниво АА+, али и нова, неповољнија евалуације кредитног рејтинга још је у оквирима инвестиционог ранга.

Одлука одражава тренд све веће политичке поларизације и политичких размимоилажења око потрошње и пореза у Вашингтону, што би све заједно на крају могло да кошта америчке пореске обвезнике, а нижи кредитни рејтинг би у будућности могао да повећа трошкове задуживања за америчку владу.
Званичници Бајденове администрације оштро су критиковали процену агенције Фич, а министарка финансија Џенет Јелен рекла је да је евалуација "произвољна и заснована на застарелим подацима".
Јелен је истакла да се америчка економија брзо опоравила од рецесије коју је донела пандемија коронавируса, као и да је економија расла стопом од солидних 2,4 одсто годишње у тромесечју април-јун.
Агенција Фич је обавестила званичнике Бајденове администрације да је побуна на Kапитолу 6. јануара 2021. године била значајан фактор у процесу евалуације и доношења одлуке да смањи рејтинг, јер је указивала на нестабилну владу, изјавила је уза АП особа упозната са разговорима вођеним између званичника америчке администрације и агенције Фич.
То је тек други пут у историји САД да је кредитни рејтинг смањен, јер је 2011. године, друга угледна и утицајна агенција за евалуацију кредитног рејтинга Стандард и Пурс, одузела Сједињеним Државама највишу оцену ААА након дуже борбе око лимита задуживања америчке владе.
Тада је владина канцеларија за рачуноводство проценила у свом извештају из 2012. године да је буџетски дефицит током 2011. године повец́ао, између осталог и трошкове задуживања за 1,3 милијарде долара само у тој години.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.