Izvor: RTS, 02.Avg.2023, 08:49

Победничка репутација Џека Смита – у затвор послао лидера тзв. ОВК, а сада гони Трампа

Џек Смит, специјални саветник САД који стоји и иза друге оптужнице против бившег председника Доналда Трампа, има победничку репутацију када је реч о процесима против ратних злочинаца, мафијаша и полицајаца.
Државни правобранилац САД Мерик Гарланд >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << именовао је у новембру Џека Смита за специјалног саветника са задатком да надгледа кривичне истраге против Доналда Трампа о задржавању поверљивих докумената у одмаралишту Мар-а-Лаго и побуни 6. јануара 2021. 
До сада Смит је обезбедио две оптужнице против бившег америчког председника. Јучерашња оптужница се састоји из четири тачке у којима се Трамп оптужује за планирање завере против Сједињених Држава, заверу ради ометања службеног поступка (преноса власти), ометање и покушај ометања службеног поступка, као и за кршење права загарантованих законима и Уставом САД.
Поједностављено, он је оптужен да је покушао да поништи изборни резултат из 2020, када је Џозеф Бајден однео победу. Трамп и даље тврди да је Бајденова победа заправо била превара.
"То је било подгревано лажима оптуженог, усмереним на ометање основне функције коју има Влада САД – прикупљање, бројање и потврђивање резултата председничких избора“, рекао је Смит у обраћању које је трајало два минута.
Иначе, против Трампа се води процес и када је реч о изборима 2016, које је добио. Наиме, окружни тужилац Менхетна Алвин Браг је у марту оптужио Трампа за 34 кривична дела фалсификовања пословних записа, укључујући новац тајно исплаћен порно звезди пре избора.
Упорни истражитељ отвореног ума Када Смит није заузет такмичењем у Ајронмен тријатлону, наводе његове колеге, он је упорни истражитељ отвореног ума и не плаши се да иде до краја. Описују га као једнако упорног у борби за ослобађајућу пресуду за невине, као и за осуђујућу пресуду код оптужених.
"Ако иоле постоји могућност да се неко кривично гони, он ће то учинити", рекао је Марк Леско, адвокат у фирми Гринберг Трауриг ЛЛП, а који је радио са Смитом у Канцеларији у Њујорку.
"Он је неустрашив", додао је Леско.
Ови случајеви, међутим, не личе ни на један други који је Смит водио, управо због тога о коме је реч. Трамп је био председник од 2017. до 2021. и сада настоји да се врати у Белу кућу.
Трамп тврди да је невин, а Смита је напао на друштвеним мрежама, називајући га "поремећеним".
"Зашто су толико чекали? Зато што су хтели да подигну оптужницу баш усред моје кампање. Недолично понашање за тужиоца!", навео је Трамп на својој друштвеној мрежи Truth Social.
Професионална биографија Смит, дипломац Правног факултета на Харварду, није регистрован члан ниједне политичке странке. Каријеру је започео као тужилац 1994. године у Окружном тужилаштву Менхетна под Робертом Моргентауом, који је био најпознатији по процесуирању мафијашких босова.
Тод Харисон, који је тада такође радио у канцеларији на Менхетну, рекао је да је тада постојао императив да се дође до истине и да би били похваљени чак и ако би њихова истрага показала да је особа коју сумњиче невина.

Смит је 1999. године почео да ради у канцеларији америчког тужиоца у Бруклину. Учествовао је и у кривичном гоњењу Чарлса Шварца,
једног од неколико бивших њујоршких полицајаца који су умешани у бруталности које укључују напад на Афроамеричког затвореника Абнера Луима, који је претучен метлама.
Осигурао је и осуђујућу пресуду против вође нарко-банде Ронела Вилсона за убиство двојице полицијских службеника на тајном задатку, мада је Аелациони суд одустао од смртне пресуде.
Смит је 2008. отишао да надгледа процесуирање ратних злочина у Међународном кривичном суду у Хагу. Вратио се у Министарство правде 2010. године, да би касније у име механизма у Хагу процесуирао ратне злочине.
Обезбедио је осуђујућу пресуду против Саљиха Мустафе, бившег команданта тзв. Ослободилачке војске Косова, за ратне злочине почињење над албанским цивилима нелојалним ОВК.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.