Izvor: RTS, 29.Jul.2023, 14:28

Сајбер напади све чешћи, а сви их теже препознати – како открити фишинг страницу

Сезона одмора је у пуном јеку, а туристи траже повољне аранжмане и јефтине авио-карте, па су све чешће преваре везане за туристичке аранжмане, због чега треба бити посебно опрезан. Такозваних сајбер напада нису поштеђене ни компаније.
Како да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << откријемо такозване фишинг странице и због чега је потребна посебна пажња када делимо личне податке на интернету, о томе је за РТС говорио Дарко Наталић из компаније "Касперски Србија".
У првих пет месеци ове године је регистровано преко 750.000 сајбер напада на мала и средња предузећа. У којој мери су мали и средњи бизниси угрожени код нас?
Наши стручници су детектовали да је већина од тих 750.000 напада била преко слабости која је уграђена било у софтвер или хардвер компаније које користе и преко којег су сајбер криминалци успели да се инфилтрирају у коорпоративне мреже, преузму контролу или преузму податке или чак и осваре одређену контролу над делом мреже.
То је опасност која је ризик и за наше компаније, а решава се једноставно сталним инсталирањем безбедоносних ажурирања за програме, ако и повишеном пажњом.
Ништа мање на удару нису ни појединачни корисници, дакле сви ми. Који су практични савети, како да се заштитимо?
Повишена пажња и опрез при уношењу и дељењу било каквих личних података. Дакле, морамо проверити да је страница на којој се налазимо оригинална, односно да није фишинг страница и да не имитира сајт на којем очекујемо да се налазимо ако уносимо податке.
Такође, банкарске податке никад не треба уносити у странице које немају ХТТПС у наслову, односно да припадају том безбеднијем протоколу и имају ону ознаку катанчића у претраживачу када уносимо ове податеке или користимо неки од антивирусних програма за заштиту који ће свакако указати на фишинг странице.
Поред тога, за компаније је јако битно да раде тренинге и обуке запосланих како не би постали жртве фишинг сајтова, јер они постају све софистициранији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.