Izvor: RTS, 27.Jul.2023, 16:27

Брнабић са председником Представничког дома Египта: Значајне могућности за унапређење односа

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састала се са председником Представничког дома Арапске Републике Египат Ханафијем Алијем Џебалијем и истакла да однос Србије и Египта заснива на искреном пријатељству и сарадњи, имајући у виду да се ове године обележава >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 115 година од успостављања дипломатских односа. Са председником Представничког дома Египта разговарао је и први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић те поручио да Србију и Египат везује вишедеценијско пријатељство.
Ана Брнабић је констатовала да су политички односи две државе на високом нивоу и да постоји простор за унапређење сарадње у областима економије, културе, енергетике, технологије, студентске размене и другог.
Премијерка се посебно захвалила на томе што је Египат подржао кандидатуру Србије за организацију Међународне светске изложбе Eкспо 2027.
Ханафи Али Џебали се сагласио са премијерком и нагласио да постоје значајне могућности унапређења односа, посебно у области економије.
Дачић: Србију и Египат везује вишедеценијско пријатељство Са председником Представничког дома Египта Али Џебалијем разговарао је и први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић.
У разговору је наглашено да Србију и Египат везује вишедеценијско пријатељство и да са великим поносом ове године свечано обележавамо 115 година од успостављања дипломатских односа.
Истакнут је кључни допринос који је историјска посета египатског председника Сисија дала свестраном развоју билатералних односа, који су подигнути на ниво стратешког партнерства.
Председник Џебали је, бираним речима, говорио о улози коју  министар Дачић, као човек импресивне биографије и великог политичког искуства, има у развоју српско-египатских односа.
Обострано је изнето задовољство због изузетно успешног развоја традиционално  добрих односа двеју земаља, где парламентарна сарадња заузима врло важно место.
Саговорници су се сагласили да постоје велики потенцијали за даљи развој свеукупне билатералне сарадње, укључујући интензивирање политичког дијалога и размену посета на високом и највишем нивоу, где би највећи значај имала узвратна посета председника Републике Александра Вучића Египту, у обострано прихватљивом термину.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.