Izvor: RTS, 27.Jul.2023, 15:22

Српска берза струје почела са дневном трговином, шта то значи за снабдевање

Српско енергетско тржиште направило је значајан искорак у трговини електричном енергијом. Од овог уторка СЕПЕКС- Српска берза електричне енергије почела је дневну трговину струјом. Директор СЕПЕКС-а Милош Младеновић објаснио је у разговору за РТС шта то значи >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за цене струје и снабдевање.
Милош Младеновић је гостујући у Дневнику РТС-а изјавио да је успостављање тог организованог унутардневног тржишта на неки начин шлаг на торти целокупног тржишног оквира везаног за електричну енергију у Републици Србији.

“Тако да овако без уласка у детаље, најкраће речено, то унутардневно организовано тржиште значи да ви већ у временском року од сат времена унапред можете да фино позиционирате своју позицију на тржишту. Тако да ево сад рецимо до 8 сати ујутро ви можете да купите или продате електричну енергију на организованом тржишту већ за период од 9 сати па надаље. И то је најкомплекснији сегмент организованог тржишта и оно што такође је важно рећи, наравно, да је успостављено у складу са најбољом европском праксом, дакле користи се такозвани М7 традинг систем који се користи у комплетној западној Европи и у процесу спајања тржишта“, казао је Младеновић.
Према његовим речима, то решење клиринга и финансијског поравнања је даље комплетирано у сарадњи са немачким партнерима European Commodity Clearing, која је највећа европска клириншка кућа.
Напомиње да је ситуација таква да се повећава потражња струје, па последично и цене расту.
“И сада је у Србији на том нашем великопродајном тржишту референтна цена на дан унапред тржишту на нивоу је од између 100 и 105 евра по мегават сату. Слично је и у региону. Док се очекује, наравно, током августа и, наравно, у последњем кварталу ове године, и даље раст цена на великопродајном тржишту", каже Младеновић.
Србија је, каже, комплетирала тржишни оквир за трговину струјом, а "СЕПЕКС", Српска берза електричне је прва, ван Европске уније, са тако организованом тржиштем струје у Југоисточној Европи.
Сепекс - Српска берза струје је део регионалне берзе АDEX где су јој партнери Словенци и Французи, а зантересовани су и да се прикључе тако да та регионална берза јача и постаје важан играч на европском енергетском тржишту електричне енергије.
Директор берзе каже да то доприноси сигурности снабдевaња, поспешује инвестирање у обновљиве изворе енергије и диктира велепродајне цене електричне енергије које тренутно у читавој Европи поново бележе раст.
Истиче да у Србексу има 40 учесника активних и то су компаније из Србије, региона и уопште из ЕУ.
“То је такозвана спот трговина. Она се своди највише на оптимизацију. Ви сад неке дугорочне балансне потребе покривате на дугорочном тржишту. На спот тржишту ви имате ситуацију да практично оптимизирате своју позицију и наравно компаније које се баве чисто трговином и обезбеђују тиме профит. А наравно највећу ликвидност дају компаније које имају и те производне капацитете. Код нас су то наравно ЕПС, Електропривреда Републике Српске, Електропривреда Црне Горе, такође све компаније из региона су ту велике, из Мађарске, из Хрватске и Словеније. Оно што је занимљиво имамо и прву српску компанију која се бави агрегацијом малих обновљивих извора енергије“, наводи Младеновић.
Каже да су задовољни јер имају већ 20 од 40 учесника на дан унапред тржишту, већ 20 учесника је регистровано први дан за учешће - 16 учесника је било активно, улоговано на систем.
“Очекујемо у наредним данима и месецима да се та ликвидност да полако расте“, напомиње Младеновић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.