Izvor: RTS, 25.Jul.2023, 06:05

Поново на снази црвени метео-аларм, следи нагла промена времена

У већини места преовлађиваће сунчано време. Увече, најпре на северу земље, киша, пљускови, грмљавина, понегде и град. Највиша дневна температура до 40 степени. Црвени метео-аларм упаљен за подручја Шумадије, Поморавља, Косова и Метохије и источне, југоисточне и западне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Србије. Крајем дана на северу, а у среду и у осталим крајевима доћи ће до нагле промене времена уз кишу, пљускове, грмљавину и пад температуре за 10 до 15 степени, упозорава РХМЗ.
Данас ће бити мало и умерено облачно и веома топло, а на југу и претежно сунчано. У другом делу дана, уз локални развој облачности, киша и пљускови с грмљавином се очекују углавном на северу. Ветар слаб и умерен, на планинама, али и понегде у нижим пределима и јак, јужни и југозападни. Најнижа температура од 16 до 26, а највиша од 33 на северу до 40 степени на југу Србије.

Крајем дана и током ноћи на северу и западу земље јаче наоблачење с кишом, јаким пљусковима и грмљавином уз пад температуре и јак и олујни северни ветар, а понегде се очекује и град.
У Београду сунце и облаци. Тропска ноћ са 26, током дана до 36 степени.
Републички хидрометеоролошки завод упозорава на наглу промену времена.
РХМЗ наводи да ће крајем дана на северу, а у среду и у осталим крајевима доћи до нагле промене времена уз кишу, пљускове, грмљавину и пад температуре за 10 до 15 степени.
У зони грмљавинских развоја очекују се град, као и олујни ветар који краткотрајно може достизати и ударе орканске јачине, односно брзину већу од 28 метара у секунди, наводи РХМЗ.
Црвени метео-аларм упаљен је за подручја Шумадије, Поморавља, источне, југоисточне и западне Србије, као и за Косово и Метохију.
То значи, како се наводи на сајту РХМЗ-а, да је време врло опасно.
Прогнозиране су нарочито опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња. Треба се често информисати о детаљима очекиваних метеоролошких услова и ризика. Следити наредбе и савете надлежних државних служби, наводи РХМЗ.
Републички хидрометеоролошки завод прогласио је наранџасти метео-аларм за подручја Бачке, Баната, Срема, Београда и Западне Србије.
Када је на снази наранџасти метео-аларм, време је опасно – прогнозиранe су опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова и пратити савете које дају надлежне државне службе.
Прогноза за среду, четвртак и петак У среду умерено до потпуно облачно, ветровито и осетно свежије, местимично с кишом, пљусковима и грмљавином, само ће ујутро и пре подне на југу и истоку Србије бити претежно сунчано.
Ветар умерен и јак, северозападни. У зони најјачих развоја очекује се град, као и јак и олујни ветар, који краткотрајно може достизати и ударе орканске јачине. Најнижа температура од 18 до 22, а највиша у већем делу од 22 на северу до 33 степена на југоистоку. 
У четвртак променљиво облачно и свеже, нарочито ујутро, још понегде с краткотрајном кишом. Ветар слаб и умерен, на истоку Србије повремено јак, северозападни. Најнижа температура од 12 до 17, а највиша од 23 до 25 степени.
У петак свеже јутро, а у току дана претежно сунчано и умерено топло. Ветар слаб и умерен, јужни. Најнижа температура од 9 до 15, а највиша од 25 до 30 степени.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.