Izvor: RTS, 24.Jul.2023, 11:30

Велика акција Европола и Интерпола против кријумчарења људи, ухапшено двоје држављана Србије

Полиција из пет земаља прекинула је међународну криминалну мрежу која је преко Србије кријумчарила мигранте са Кубе у Европску унију, саопштио је Европол. Истрага је довела до хапшења 62 особе, од којих су 25 кубански држављани. Ухапшено је и двоје српских држављана. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Чланови криминалне мреже су за уплату од око 9.000 евра организовали путовање и давали лажну документацију, користећи чињеницу да за улазак у Србију у то време нису биле потребне визе, наводи Европол. Мигранти би затим били прокријумчарени у Грчку, одакле су летели у Шпанију.

Сумња се да је криминална мрежа успешно прокријумчарила укупно око 5.000 кубанских држављана у ЕУ, остваривши профит од око 45 милиона евра.
Европол наводи да је истрага открила сложену криминалну инфраструктуру која је успостављена у многим градовима широм Шпаније, Грчке и Србије, "флексибилна и способна да се прилагоди променљивим околностима како би одржала своје незаконито пословање".
На дан акције у јуну 2023. године, полицајци из све три земље запленили су стотине фалсификованих докумената 18 некретнина, 33 возила и 144 банковна рачуна, уз огромне суме готовине у различитим валутама.
Двоје ухапшено у Србији На територији Србије ухапшени су В. Ш. (1956) и М. Ш. (1990), док је на територији Шпаније ухапшено 18 припадника ове организоване криминалне групе коју су, како се сумња, предводили P. M. R. P., C. L. R. C., R. A. l. O. и Y. S. S., из Шпаније.

Они се терете да су од октобра 2022. до априла ове године, у намери стицања противправне имовинске користи, за најмање 53 ирегуларна мигранта, кубанскe држављанe, омогућили недозвољен улаз у Шпанију, тако што су им, злоупотребљавајући безвизни режим за улазак држављана Кубе у Србију, организовали илегалан прелаз из наше земље у Северну Македонију или БиХ, а одатле у Шпанију, као крајњу дестинацију.
Полиција је приликом претреса стана и других просторија код осумњичених В. Ш. и М. Ш. пронашла и привремено одузела четири мобилна телефона, путничко моторно возило, 600 евра и 300 долара, као и шест позивних писама, две потврде за трансфер новца и две путне исправе.
Рат у Украјини довео до промене руте Европол оцењује да је у питању "необично дуга и скупа рута кријумчарења", која је откивена након што су у октобру 2021. власти Србије, Грчке, Северне Македоније и Финске пријавиле повећан број кубанских држављана који покушавају да уђу у Европу са фалсификованом документацијом.
У саопштењу Европола се наводи да је рат у Украјини довео до промене руте кријумчарења кубанских миграната.

"У почетку су кубански држављани комерцијално летели са Кубе у Русију где су им кријумчари нудили могућност да незаконито пређу финско-руску границу како би ушли на територију ЕУ, или да одлете у Србију како би кроз регион Западног Балкана наставили своје путовање у централну или јужну Европу", наводи европска агенција.
Од почетка рата који је Русија покренула против Украјине, рута је промењена, а држављани Кубе пребацивани су у Србију преко аеродрома Франкфурт у Немачкој, тврди Европол.
"По доласку кубанских држављана у Србију, припадници криминалне мреже би им омогућили нерегуларан улазак копненим путем у Северну Македонију и Грчку. Користећи различите руте, кријумчари би усмеравали велике групе миграната и терали их да сатима ходају у мраку без залиха. Поред ових тешких услова, криминалци су користили најугроженије мигранте, укључујући малолетне и подвргавали их преварама, пљачкама и изнудама. У неким случајевима, жене су пребачене у друге криминалне групе ради сексуалне експлоатације", наводи се у саопштењу.
Европол наводи да су у разбијању криминалне мреже учествовали Министарство унутрашњих послова Србије, Немачка федерална полиција, Полиција Грчке и Министарство унутрашњих послова Северне Македоније.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.