Izvor: RTS, 24.Jul.2023, 06:04

Почетак повлачења америчких произвођача електронике из Кине

Америчке компаније "Хјулет-Пакард", "Дел" и "Епл" почеле спровођење стратегије умањивања зависности од кинеских снабдевача, радне снаге и тржишта.
Геополитичке трзавице између САД и НР Kине и неизвесност која из ње проистиче све више утичу на конкретна >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << економска кретања.
Медији у Источној Азији јављају да је амерички произвођач компјутера и канцеларијских електричних уређаја Хјулет-Пакард (ХП) донео одлуку да део производње и набавке делова коју врши у најмногољуднијој земљи света пребаци у оближњи Тајланд и Вијетнам, па и ближе кући, у Мексико.
"ХП" је други највећи произвођач рачунара на свету иза кинеске компаније "Леново" и прошле године својим муштеријама је испоручио чак 55 милиона компјутера.
Поседује постројење у кинеском граду Ћонгћинг, које је отворио 2008. године. Тај град на реци Јангце највећи је центар производње компјутера у Kини, будући да су у њему присутни и многи други произвођачи електронике, као што су тајвански "Асер" и "Фокскон".
"ХП", јављају медији у Источној Азији, заправо је релативно споро одреаговао на политичку ситуацију, јер су амерички "Дел" и "Епл" већ пребацили део своје производње компјутера у Вијетнам, те траже снабдеваче деловима и у Тајланду.
"Деловa" великa муштерија је америчка влада, односно, државна администрација и школе, што објашњава брзо деловање те компаније када је у питању одвајање од кинеских компанија. "Дел", који поседује три фабрике у Kини, већ ради на плану да до следеће године из својих компјутера у потпуности елиминише чипове произведене у њој, укључујући ту и фабрике које припадају странцима, те драстично умањи удео и других компоненти које се производе у тој азијској држави.
Пре почетка пандемије коронавируса, у 2019, чак 73 посто укупне производње "Дела" је отпадало на Kину, а америчка компанија је сваке године просечно улагала око 33 милијарди долара у ту земљу.
Пребацивање производње у друге државе, дакле, биће велики изазов за америчке компаније, јер се највећи део од више хиљада компоненти за њихове лаптопове и друге уређаје тренутно производи у Kини.
Оно што "ХП" и "Делу" олакшава селидбу је то што се релативно мало рачунара које произведу у Kини ту и прода – мање од десет процената. Наиме, највећи део готових производа из својих фабрика у Kини амерички произвођачи увозе у своју земљу, која као тржиште заузима између 30 и 40 посто у њиховој продаји.
Такође, америчка компанија "Епл", за чије потребе највећи део производње заправо обавља тајвански "Фокскон" у кинеским градовима Ченгду и Шангај, у сарадњи с том тајванском фирмом већ спроводи план успостављања новог ланца производње ван Kине, у којем би се "ајфони" производили у Индији, а "мекбук" лаптопови, "ајпедови" и паметни сатови у Вијетнаму.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.