Izvor: RTS, 23.Jul.2023, 06:09

Стране компаније од јефтине радне снаге до високе технологије – шта је Белгијанце привукло у Крагујевац

Две трећине страних директних инвестиција на Западном Балкану стигло је у Србију. До сада више од 40 милијарди евра, највише из Европске уније. Међутим, у последњих неколико година 11 инвеститора је и отишло. У Привредној комори кажу да је реч о делатностима које иду >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за јефтином радном снагом и да нема разлога за забринутост, јер их замењују високотехнолошке компаније.
За десетак белгијских компанија, Србија, тачније срце Шумадије, постаће ново место одакле ће да послују. Предводиће их компанија за производњу грејних и расхладних уређаја "Јага".
"У првој фази инвестираћемо 35 милиона евра, а планирамо да производне капацитете проширимо на 55.000 метара квадратних до краја следеће године", каже Херберт Хубен, председник компаније "Ист Вест Вели".
За Крагујевац су се одлучили због инфраструктуре, "Мајнд парка" са вртићем за 200 малишана, а од прошлог месеца и мини-аеродромом и где већ послује више од 15 компанија са преко 2.000 запослених.
"Радујем се веома што ћемо ускоро да имамо иновативне компаније из Холандије, Белгије, Бенелукса, са тог подручија које нису до сада још увек присутне", наводи Братислав Милановић из индустријског комплекса "Мајнд Парк".
Поред покретања производње, белгијска компанија планира и Центар за истраживање и развој, јер у крагујевачком универзитету виде расадник талентованих и перспективних будућих инжењера који могу да постану део њиховог тима.
"Имамо производњу у више земаља, а извозимо у преко 35 држава. Ово је тржиште које расте и заиста верујемо да има много могућности", каже Барт Канини, извршни директор компаније "Ист Вест Вели". 
Министарство: Новац дат страним инвеститорима врати се за 16 месеци Међутим, у јавности је велико незадовољство када после године пословања, инвеститори затворе фабрике. До сада је из Србије после неколико година рада отишло 11 страних компанија.
"То су ствари које се дешавају, то је тржиште, то је нормално у свакој економији. Оно што је најважније јесте - каква је структура тих нових инвестиција. У нашем случају смо успели да направимо тај квантни скок ка некој вишој технологији", каже председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.
Министарство привреде својевремено је радило анализу која је показала да се новац дат страним инветиторима врати за 16 месеци и то четворсотруко, када се у обзир узму само зараде запослених и приходи државе по том основу.
Анализа није убедила јавност, која се пита због чега се та средства не уложе у домаћу привреду.
"Мало више од пола свих инвестиција подршке државе, које држава даје, су наше компаније. Ево сад имамо, пре неки дан је било, компанија Пионир, која је добила подршку за нови ниво развоја своје фабрике у Суботици", каже Чадеж.
Према неким информацијама, око хиљаду европских компанија због проблема које су имале у пандемији, прекида ланаца снабдевања и високих транспортних трошкова, планира да производњу измести из Азије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.