Izvor: RTS, 21.Jul.2023, 22:08

Бајден жели први пут да стави жену на чело ратне морнарице САД

Председник САД Џозеф Бајден спреман је да постави адмирала Лису Франкети да предовди ратну морнарицу, чиме би постала прва жена члан Здружених генералштаба америчке војске, према речима званичника Министарства одбране.
Лиса Франкети би заменила >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << шефа поморских операција, адмирала Мајка Гилдеја, коме се ове јесени завршава четворогодишњи мандат, пренео је Политико.
Франкети би могла да буде блокирана у Сенату, пошто републикански сенатор републиканац из Алабаме Томи Тубервил самостално блокира више од 270 војних унапређења због Пентагонове политике у вези са абортусом.
Она тренутно служи као заменик шефа поморских операција и тренутно је број два ратне морнарице. Каријеру је провела у површинским ратним бродовима, тек је друга жена на функцији заменика шефа, и једна је од само неколико жена које су се уздигле до чина са четири звездице у војсци САД.
Одабравши Франкети за тај посао, Бајден је одбацио предлог министра одбране Лојда Остина, који је за тај посао препоручио другог официра адмирала Семјуела Папара, који води Пацифичку флоту САД.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.