Izvor: RTS, 21.Jul.2023, 00:26

Додељене Златне плакете са ликом војводе Мишића, најављена градња Куће Колубарске битке

На дан рођења једног од најславнијих војсковођа у српској историји – Живојина Мишића – Мионица обележава Дан општине. На свечаној академији у Струганику, код родне куће војводе Мишића, додељена су признања истакнутим припадницима Војске Србије. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Златне плакете са ликом војводе Мишића, поводом Дана општине Мионица, додељене су бригадном генералу Милану Поповићу и потпуковнику Зорану Каравидићу за заслуге у области војне науке, доктрине и командовања, а специјалну плакету добио је министар одбране Милош Вучевић.

"Мишић нам је у том погледу указао пут којим треба да идемо. Он није само наш учитељ ратне вешине и стратегије, он је отац и учитељ поштења и достојанства нашег официра и човека. Он је пример безрезервне љубави према отаџбини и роду српском", поручио је Вучевић.
Свечена акдемија у Струганику, код родне куће војводе Живојина Мишића, централни догађај у оквиру манифестације "Мишићеви дани" која се припређује 27 година.
"Баш у Мионици, где је Мишић преузео команду над Првом армијом, биће саграђен вечни споменик, сећање на највећу српску победу. Заслужио је то српски војник. После више од века чекања, ми који данас ходамо Србијом, ходамо Мионицом, сагарадићемо музеј, један вечни спомен српској војци, саградићемо Кућу Колубарске битке", истакао је Бобан Јанковић, председник Општине Мионица.
У уметничком делу програма у Струганику учествовали су ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички" и глумац Народног позоришта Зоран Ћосић.
Свечаној академији претходило полагање цвећа делагација свих важних држaвних и локалних институција на споменик славном војводи Мишићу у Мионици.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.