Izvor: RTS, 20.Jul.2023, 09:57

Гутерес одговорио Цвијановићевој: УН нису потписнице Дејтонског споразума

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес је на захтев српског члана Председништва БиХ Жељке Цвијановић, да се институцијама БиХ достави одлука Савета безбедности о именовању високог представника у БиХ Кристијана Шмита, одговорио да УН нису потписнице >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Дејтонског споразума нити су УН чланице Већа за имплементацију мира (ПИЦ), јединог релевантног тела за именовање високог међународног представника у БиХ, преносе федерални медији.
Жељка Цвијановић је недавно од Гутереса тражила да им из Савета безбедности УН доставе одлуку о именовању немачког дипломате Кристијана Шмита за високог представника у БиХ у складу са, како је навела, Анексом 10 Општег оквирног споразума за мир, Дејтонског споразума из 1995. године.

У одговору који је, како се наводи, достављен преко Мисије УН у БиХ, напомиње се да су документа СБ УН јавности на располагању на Службеном документационом систему УН.
Додали су и да Секретаријат УН остаје посвећен подршци БиХ на њеном путу ка одрживом миру и развоју.
Надамо се да ћемо и убудуће наставити сарадњу са свим елементима у држави који воде том циљу, стоји у одговору Гутереса.
Кристијана Шмита, високог представника, Бањалука назива туристом и оспорава му легитимитет, јер није прошао редовну процедуру за избор у СБ. У Републици Српској су се одлучили да његове одлуке и одлуке Уставног суда БиХ не примењују на својој територији.
Шмит је ове законе поништио и изменио Кривични закон БиХ, тако да је непримењивање његових одлука сада кривично дело.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.