Izvor: RTS, 19.Jul.2023, 17:15

Како је на високим температурама организован смештај најмлађих у вртићима

Због високих температура Предшколске установе и вртићи широм земље морали су да коригују рад са децом како би боравак за најмлађе био безбедан. Осим ограниченог времена које се проводи напољу, уведен је и нови режим исхране.
 Можда нису на мору, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << али је угођај потпун. У раним преподневним сатима у лозничким вртићима малишани освежење траже у базенима, али и уз лимунаду коју су сами направили.

"Прво ми кад дођемо овде идемо да тражимо хлад, за место у хладу, па се онда мало прскамо", каже Софија Марковић, из Лознице.
"Пијемо воде, тражимо хлад. И колико вам је вруће? Пуно. Има сто степени", додаје Маша Драгићевић, из Лознице.
Све дечије активности, кажу у предшколским установима прилагодјене су временским условима. Малишани бораве напољу најкасније до 10 часова, а потом у климатизованим просторијама у којима је температура за највише пет степени нижа од спољашње.
"Деца раније улазе у двориште, значи више активности са водом, са песком, донели смо и базенчиће у групе, баве се и ликовним активностима, цедимо и сокиће пошто нам напитака што више треба у овим врелим летњим данима", истиче Снежана Лазић, помоћник директора Предшколске установе "Бамби" у Лозници.
"Када су темпаратуре јако високе онда прибегавамо укључивању расхладних уређаја и ту строго водимо рачуна. Значи, климе се сваке године сервисирају, чисте да би могле да функционишу за предстојећу сезону”, наглашава Весна Рачић, сарадник Предшколске установе "Олга Јовичић Рита" у Краљеву.
Посебна пажња посвећена је исхрани о којој брину стручна лица. Јеловник је базиран на разноврсности, краткој припреми и лакој сварљивости оброка уз унос велике количине течности.
"Исхрана предшколске деце треба да буде базирана на повећаном уносу воћа и поврћа и протеина. То значи да требамо уносити поврће у сировом облику најчешће кроз салате. Исто тако повећати унос воћа кроз свеже воће и сокове и воћне салате", закључује Јелена Јеротић, нутрициониста у Предшколској установи "Бамби" у Лозници.
Као и сваког лета у вртићима је мање деце, а судећи по овом прозиру, они који су ту уживају у сваком моменту. Врућине, кажу, јесу велике, али захвајујући креативности и бризи васпитача боравак малишана је и безбедан и забаван.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.