Izvor: RTS, 18.Jul.2023, 21:33

Ескобар у Конгресу: Приштина мора да формира ЗСО, обе стране морају што брже да испуне све обавезе

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је у обраћању у америчком Конгресу да влада у Приштини мора да приступи формирању Заједнице српских општина и да обе стране морају што брже да испуне све обавезе.
Габријел Ескобар >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је на седници Комитета за спољне послове Представничког дома Конгреса представио извештај "Стабилност и безбедност на Западном Балкану: Процена политике САД".

"Косово мора да формира Заједницу српских општина, која би оснажила општине са заједничким интересима, језиком и културом, координирала заједничке изазове у пружању неких јавних услуга, укључујући образовање, здравствену заштиту и локални економски развој", рекао је Ескобар.
На питање да ли премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти кредибилно ради на формирању ЗСО и да ли ће ЕУ и САД извршити притисак на Београд ако не буде напретка са те стране, Ескобар је истакао да је споразум у Охриду био "велика прилика за обе земље" да успоставе добре односе и отворе врата ка Европи.
Истакао је да се политика САД на Западном Балкану заснива на једноставном принципу - наставак интеграције региона у евроатлантске структуре.
"Србија мора признати косовски интегритет, симболе, пасоше, личне карте, и да не блокира Косово у било којој међународној организацији. Косово мора формирати ЗСО и посвећени смо томе да обе земље буду свесне својих законских обавеза и надамо се напретку у овој години", рекао је Ескобар.
Додао је да су САД и ЕУ позвали на хитну деескалацију, укључујући одржавање нових општинских избора и избора за градоначелника у четири општине на северу КиМ уз учешће Срба, као и на поновно фокусирање на примену споразума постигнутог у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ.
"Заједно са нашим европским партнерима остајемо ангажовани на Косову и Србији, позивајући обе стране да испуне све своје обавезе које су неопходне за наставак напредовања на европском путу", навео је Ескобар.
"Помоћи ћемо Приштини да схвати да мора да послуша европске савете" На питање које кораке Курти мора да учини ка деескалацији и како би се уклониле америчке санкције, оценио је да је реч о последицама, а не санкцијама.
"У интересу је Косова да схвате да морају да послушају европске савете, помоћи ћемо им да то схвате", рекао је Ескобар.
Поновио је да су САД увек стајале уз Приштину, да су признале легитимитет избора и градоначелника, упркос противљењу Србије и да је једини захтев био да Приштина не поставља силом градоначелнике.
Ескобар је истакао да САД треба да понуди опције за "изградњу отпорности на спољне утицаје Русије", а то је усклађивање партнера са стандардима ЕУ за набавку критичних инфраструктура и страних инвестиција, затим за сузбијање дезинформација и развијања чистих, поузданих, приступачних и разноврсних извора енергије.
"Грађани Западног Балкана желе бољу будућност за своју децу. Наш ангажман помаже у реализацији тог сна и наставак двопартијског ангажмана у Конгресу остаје кључан за тај успех", рекао је изасланик.
"Не видим много воље да се примени споразум о нормализацији" Ескобар је рекао да не види много добре воље да се примени споразум о нормализацији односа Београда и Приштине, већ да је дошло до ескалације.
"Обе земље имају мапу пута шта треба да учине да се одмах примени споразум. Србија мора да у своју легислативу уведе признање Косова, његових симбола и осталог. За Косово је то хитан почетак формирања ЗСО. До данас, ниједна страна није радила ка томе", рекао је Ескобар.
Истакао је да се у последњих 60 дана радило на спречавању ширења насиља са севера КиМ на регион, што је и била поента, према његовим речима, плана ЕУ у три тачке о деескалацији тензија.
"Циљ је да Косово буде глобално признато" Ескобар је изјавио да има контакт са свим земљама чланицама ЕУ које нису признале самопроглашену независност Косова и да то поштују, али да је циљ не само да Косово буде признато у ЕУ, већ глобално.
Међутим, оценио је да то неће бити могуће док Приштина не примени договорене споразуме и не дође до нормализације односа.
"Битно нам је да Косово буде део ЕУ, НАТО и УН, али то је немогуће док се не примени споразум. Потребно је да се покрене глобална кампања признања, не само за ЕУ. Зато охрабрујемо владу Косова да примени договорено и обезбеди функционалност", рекао је Ескобар.
"Тражимо начин да Приштина поново види САД као свог главног савезника" Ескобар је навео да Вашингтон ради на партнерству са Приштином, која је, како је оценио, један од највећих савезника у региону Западног Балкана.
"Активно тражимо начин да убедимо ту владу да поново види САД као свог главног партнера и да усклађивање региона са САД неће угрозити њихова настојања", рекао је Ескобар.
"Са лидерима Српске листе сам у редовном контакту" Нагласио је да је у сталном контакту са српским лидерима на северу КиМ, као и на другим местима у региону.
"Са лидерима Српске листе сам у редовном контакту", рекао је Ескобар.
Оценио је да ЗСО може да буду добро решење не само за КиМ, већ и за регион.
"Срби ће на тај начин имати могућност самоуправљања, али то такође значи да ће ти људи бити грађани са дуплим држављанством. Постоје модели да се то формира, али је потрбено да обе стране сарађују", рекао је Ескобар. 
"Србија драстично смањила увоз наоружања из Русије, још увози из Кине" На питање једног члана Комитета о наоружавању Србије из Кине и Русије, рекао је да је Србија од почетка рата у Украјини драстично смањила увоз наоружања из Русије, да још увози из Кине, али да би он волео да види више ангажовања европских и америчких компанија на том пољу.
"Корупција проблем у целом региону, Црна Гора направила значајне кораке" Говорећи о региону, истакао је да је корупција проблем у целом региону Западног Балкана, али да је Црна Гора направила значајне кораке по том питању.
"Црна Гора је најбрже растући кандидат за ЕУ. Наставићемо да подржавамо реформе и истраге злочина", рекао је Ескобар.
На питање једног члана одбора о утицају Кине, Ескобар је рекао да Кина има утицај пре свега јер подржава инфраструктурне пројекте, како би ширила политички утицај.
"Увек постоји политичка цена економских пројеката. Ствари морају да буду много транспарентније. Што су земље усаглашеније са тржиштем ЕУ, то је боље. Западни Балкан је био најбрже растући регион пре свега у ИТ сектору, али потребна је већа транспарентност и више ЕУ инвестиција", оценио је Ескобар.
Истакао је и да је погубна зависност од руских енергената и да је потребно да се у том смислу створи одржив и независан сектор.
"Албанија ће ускоро постати увозник енергената за регион", рекао је амерички званичник.
Додао је да се ту утицај Русије најбоље види кроз дезинформације. "Што пре помогнемо региону биће независнији и да се одупре том утицају", рекао је Ескобар.
"Санкције у Републици Српској дале ефекте" Када се ради о БиХ, рекао је да су санкције у Републици Српској дале ефекте.
"Ми подржавамо мултиетнички састав БиХ и суверенитет. Координирамо са ЕУ и другима око давања новца. Санкције су ефикасне", рекао је Ескобар.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.